2009. augusztus 2.

Vodkás dinnye granita


Pont ilyen vasárnap délutánra való jeges finomság…
A granita, vagy sorbet (szorbet, sörbet) tulajdonképpen nem más, mint jégkása (nem összetévesztendő a bizarr neon színekben és még bizarrabb ízekben árusított jégkásaszerű förmedvényekkel). Hagyományosan (valódi) gyümölcsből és jégdarából készül, különösebb szaktudást és ügyességet nem igényel az elkészítése.

Hozzávalók fejenként:
40 dkg tisztított görögdinnye
4-8 cl vodka
2 cl mentás cukorszirup

A görögdinnyét megpucolom, majd a kisebb cikkekre vágott gyümölcsöt passzírozó segítségével áttöröm (ez azért jó, mert a magok nem kerülnek bele a lébe, viszont a rostok igen.). A kinyert levet édesítem a mentás cukorsziruppal és ízesítem jó minőségű vodkával úgy, hogy ne az alkohol domináljon, inkább csak hátsó, kísérő íz legyen.
A mélyhűtőbe teszem 1 órára. Onnan kivéve botmixerrel kásává töröm a megfagyni készülő elegyet, majd visszateszem a mélyhűtőbe és még kétszer megismétlem az akciót.

Másik sorbet készítési lehetőség az Enrique Sánchez Gutiérrez által bemutatott folyékony nitrogénes módszer, ami szupergyors és nagyon látványos, ám kétlem, hogy sok háztartásban fellelhető lenne a nitrogén palack …

Merényi Viktor receptje alapján.