2016. április 20.

Házi vanília kivonat (esszencia) és vaníliás cukor


Évek óta magam készítem a vanília kivonatot és a vaníliás cukrot is.
Jól záródó üvegbe, 2-3 dl vodkába teszek mérettől függően 2-4 rúd vanília rudat felhasítva, pár naponta felrázom az üveg tartalmát és 4-6 hét alatt kész a házi vanília kivonatom.  A vodka szinte mindegy milyen,  az olcsóbb, noname is megteszi, a vanília rúd viszont legyen hajlékony és kellemesen puha tapintású, mert ha száraz, már nem fogja az alkoholt kellően ízesíteni. Egy idő után látható, ahogy a vanília szépen színezi a vodkát és pár hét elteltével a leggazdaságosabb vanília kivonattal ízesíthetem desszertjeimet, süteményeimet. Amint használok belőle, utántöltöm vodkával, mert ha jó minőségű a vanília és van még benne élet, nem hígul lényegesen a kivonatom. 3-4 felöntés után  adok hozzá még egy vanília rudat és úgy feltöltve már nem kell több hetet várnom a használattal. Gasztroajándéknak sem utolsó, nem ismerek olyat, aki ne örülne neki.

Ha mégis a bolti vanília kivonat vagy esszencia mellett döntesz, ezt a fajtát használja Nigella, Jamie Oliver és Stahl Judit is, használtam én is többször, jó szívvel ajánlom:
kép forrása

 ez pedig sűrű, vanília kaviáros fajta, a lányom ezzel szereti ízesíteni a reggeli kávéját.

kép forrása
 Vaníliarudat neten szoktam rendelni, kb féláron kapható a bolti (kisker) árhoz képest. Ha többet rendelek és félek, hogy kiszáradna, egyszerűen összedarálom szőröstül-bőröstül cukorral és kész a házi vaníliás cukrom, ami ugye nem a vanilintól illatos és az íze is sokkal kifinomultabb. Az elején úgy fogod érezni, „nem elég vaníliás”. Persze, mert ez természetes, nem a műaroma ordít a képedbe, de majd megszokod és egy idő után a vanilint már el sem tudod viselni. Ha normális vaníliás cukrot boltba vennél, azt keresd, amire az van írva, hogy bourbon vaníliás cukor, ne azt, ami vanilin tartalmú.