2016. április 20.

Házi vanília kivonat és vaníliás cukor


Évek óta magam készítem a vanília kivonatot és a vaníliás cukrot is.
Jól záródó üvegbe, 2-3 dl vodkába teszek mérettől függően 2-4 rúd vanília rudat felhasítva, pár naponta felrázom az üveg tartalmát és 4-6 hét alatt kész a házi vanília kivonatom.  A vodka szinte mindegy milyen,  az olcsóbb, noname is megteszi, a vanília rúd viszont legyen hajlékony és kellemesen puha tapintású, mert ha száraz, már nem fogja az alkoholt kellően ízesíteni. Egy idő után látható, ahogy a vanília szépen színezi a vodkát és pár hét elteltével a leggazdaságosabb vanília kivonattal ízesíthetem desszertjeimet, süteményeimet. Amint használok belőle, utántöltöm vodkával, mert ha jó minőségű a vanília és van még benne élet, nem hígul lényegesen a kivonatom. 3-4 felöntés után  adok hozzá még egy vanília rudat és úgy feltöltve már nem kell több hetet várnom a használattal. Gasztroajándéknak sem utolsó, nem ismerek olyat, aki ne örülne neki.

Ha mégis a bolti vanília kivonat vagy esszencia mellett döntesz, ezt a fajtát használja Nigella, Jamie Oliver és Stahl Judit is, használtam én is többször, jó szívvel ajánlom:
kép forrása

 ez pedig sűrű, vanília kaviáros fajta, a lányom ezzel szereti ízesíteni a reggeli kávéját.

kép forrása
 Vaníliarudat neten szoktam rendelni, kb féláron kapható a bolti (kisker) árhoz képest. Ha többet rendelek és félek, hogy kiszáradna, egyszerűen összedarálom szőröstül-bőröstül cukorral és kész a házi vaníliás cukrom, ami ugye nem a vanilintól illatos és az íze is sokkal kifinomultabb. Az elején úgy fogod érezni, „nem elég vaníliás”. Persze, mert ez természetes, nem a műaroma ordít a képedbe, de majd megszokod és egy idő után a vanilint már el sem tudod viselni. Ha normális vaníliás cukrot boltba vennél, azt keresd, amire az van írva, hogy bourbon vaníliás cukor, ne azt, ami vanilin tartalmú.

9 megjegyzés:

Mária Török írta...

Szia megkérdezhetem hol veszed ezeket a vanília kivonatokat ???? köszönöm az oldalad remek ....

Névtelen írta...

Amazon.com-on 9 euro 118 ml

Gabojsza írta...

Kedves Mária, jó ideje nem vettem, mert a saját készítésűt használom, de google a barátom :-)
itt kapsz:
http://herbalnet.hu/eurovanilebourbonvaniliakivonat-termek-169619
és itt is:
https://www.egzotikusfuszerek.hu/hu/fuszer_webaruhaz-category-0/so__cukor__kivonat-category-21-side-5/vanilia_kivonat___madagaszkari_bourbon__nielsen_massey-product-468-1/

bmari62 írta...

Azt kérdezném, hogy a receptben említett puha vaníliákat hol vásároltad, szeretnék venni, mert sok vanília kivonatot használok és az ára így jobb lenne!!!
Marika

Gabojsza írta...

Kedves Mari, ebay-en szoktam rendelni, megkeresem a legjobb ár-érték arányú ajánlatot, jóval olcsóbb, mint itthon megvenni.

Mamka írta...

Szuper!!!! Köszönöm,ez remek dolog!
Mikhez használod a vanília kivonatot?

Gabojsza írta...

Süteményekhez, desszertekhez használom.

Szilvia írta...

Köszönöm a szuper ötletet! Már rendelem is a vanília rudakat :)
A kérdésem, hogy a vaníliás cukorhoz egy vaníliarúdhoz kb mennyi cukrot tegyek?

Gabojsza írta...

kb fél kg cukrot jól megízesít egy rúd vanília :-) többet is tehetsz bele, kevesebbet nem érdemes.