Tavaly tavasszal részt vettünk a császártöltési Napforduló
Fesztiválon, Dorka lányommal segédkeztünk a kemence körül. Gondaanyu 50 kg
lisztből sütött 44 kenyeret, majd közösen 10 kg lisztből készítettünk 26 nagy tepsi kenyérlángost, egy részét zöld tésztával, a fülöpjakabi Nemes Mátyás által készített bio fodroskel levél
őrleménnyel. A színe szokatlan, de az íze annyira jó volt (amúgy is imádom a
kellevelet), hogy az őrleményből hoztam haza is, ezzel készült az alábbi
gyökérkenyér is. Na meg egy kis parmezánnal.
Hozzávalók 2 gyökérkenyérhez:
500 g fehér liszt (most bio tönköly)
Hozzávalók 2 gyökérkenyérhez:
500 g fehér liszt (most bio tönköly)
1 mokkáskanálnyi bio fodroskel levél őrlemény
5 g szárított élesztő
12 g (parajdi) só
12 g (parajdi) só
50 g reszelt parmezán
3,5 - 4 dl langyos víz
2-3 evőkanálnyi szezámmag
Egy tálban elkeverem a lisztet a kellevél őrleménnyel meg a
sóval, majd hozzákeverem az élesztőt, jól elkeverem a száraz hozzávalókat, majd
hozzáadom a vizet és szilikon lapát segítségével összeállítom a tésztát. Nem
kell dagasztani, sem túl simára keverni, csak éppen nedvesedjen át a liszt.
Letakarva (hogy ki ne száradjon), huzatmentes helyen (pld. a fűtetlen sütőben)
kelesztem 10-12 órán át (nyári melegben 2-3 órával kevesebb is elég neki). Az
idő leteltével felfűtöm a sütőt 230 fokra, majd bőven lisztezett felületre
kiborítom a tésztát, elfelezem, mindkét darab tésztát nagyobb téglalap alakúra
paskolom, megszórom a reszelt parmezánnal, bejgliszerűen feltekerem és hengerré
formázom a tésztát, majd többször megcsavarom (mintha mosott ruhát csavarnék
ki). Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, a tetejét megspriccelem vízzel,
megszórom szezámmaggal és hagyom még pihenni pár percig, majd betolom a
kenyereket a sütőbe és dobok a sütő aljába 3-4 méretesebb jégkockát. 40-45
percig sülnek, míg szép színük nem lesz és az aljuk – megkopogtatva – kongó
hangot nem ad. Rácson hagyom kihűlni.