2016. április 21.

Tésztás, baconos, sajtos tojáslepény


Nem egy diétás fogás, de régóta tudjuk, hogy a jó dolgok vagy erkölcstelenek, vagy hizlalnak. Az ötletet egy videó adta, a hozzávalók általában ott lapulnak a hűtőben meg a kamrában, így bármikor összedobható, ha épp nincs más ebédre, vagy vacsorára.

Hozzávalók 4 adaghoz:
20-25 dkg tészta (én fusilli tésztát használtam, az eredeti receptben spagetti szerepel)
10 dkg füstölt bacon
6 tojás
15-20 dkg jól olvadó sajt
8 dkg frissen reszelt parmezán
frissen őrölt bors


A tésztát bő, sós lobogó vízben al dente-re főzöm, leszűröm és egy méretes tálba teszem. A parmezánt finomra, a többi sajtot durvára reszelem. A bacont felaprítom és egy serpenyőben kisütöm, majd zsírjával együtt a tésztához adom. A tojásokat felverem, borsozom, majd a tésztára öntöm, és jól elkeverem. Hozzáadom a reszelt sajtot és parmezánt, alaposan összeforgatom, majd felforrósított serpenyőbe simítom a masszát és addig sütöm, míg az alja szépen megpirul. A serpenyőre tányért helyezek, egy határozott mozdulattal megfordítom, majd a tojásos lepényt visszacsúsztatom a serpenyőbe, a sületlen fele így alulra kerül és azt is megsütöm. Hagyom kicsit kihűlni és kiborítom egy tálra, amin szeletelhető, majd salátával vagy savanyúsággal kínálom. Langyosan, hidegen is finom, laktató, úti elemózsiának is bevethető.

2 megjegyzés:

Balazs Csorjan dr. írta...

Szuper recept, szerintem ezt az ötéves ikerlányaim is betolják reggelire!! Egyetlen megjegyzésem volna csak: ne forgatsd a lepényt, hanem a serpenyőt rakd be sütőbe oszt jó napot

Gabojsza írta...

Ha épp meleg a sütő, betolom, de pár perces sütés miatt nem szoktam felfűteni. 25-30 perc kell, hogy a sütőm elérje a 180 fokot, mert a kenyérsütés miatt van benne egy méretes gránit lap, amit macerás mozgatni és idő (meg energia)igényes felfűteni :-)