2016. április 25.

Paradicsomos, juhtúrós ír szódás kenyér


A tavalyi paradicsom befőzéskor elektromos passzírozót használtam, ami nagyon megkönnyítette a munkát. A passzírozásból visszamaradt szárazanyagot sajnáltam kidobni, inkább vékony rétegben sütőpapíros tepsire egyengettem és kenyér sütés után a hűlő sütőben megszárítottam, majd késes robotgépben porítottam. Intenzív paradicsom ízű őrleményem lett, amivel akár egy kenyértésztát fel lehet turbózni. Ebbe az ír szódás kenyérbe is került belőle, némi juhtúró társaságában, mert a kettő együtt gyerekkori kedvencem. Kenyérben sem utolsó. Sőt.

Hozzávalók:
200 g fehér tönkölyliszt
150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 evőkanál szárított paradicsomőrlemény
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
100 g juhtúró (brindza)
400 ml író (én tejsavót használtam)

Az eredeti recept szerint íróval készülne, amit joghurt és víz keverékével lehet helyettesíteni (kétharmad joghurt, egyharmad víz arányban), de házi túró készítés melléktermékeként épp volt friss tejsavóm amit mindig elhasználok kenyérsütéskor, így azt tettem bele író helyett.
Egy nagyobb tálban összekeverem a liszteket, beleszórom a sót, cukrot, szárított paradicsomőrleményt, meg a szódabikarbónát. Közepébe mélyedést készítek, oda öntöm a tejsavót, amiben „elmosom” a juhtúrót. A tésztát összekeverem, de nem gyúrom, vagy dagasztom, mert tömör, nehéz lesz. Lágynak kell lennie, de nem ragacsosnak. Amint nagyjából összeállt labdát formázok belőle, sütőpapíros tepsire teszem, majd jó mélyen bevágom. 


200 Celsius-fokra előmelegített sütőben sütöm 40-50 percig, ameddig az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Rácson hagyom langyosra hűlni, majd a bevágások mentén széttörve darabolom.

Rachel Allen ír szódás kenyér receptjét turbóztam fel.