2016. április 4.

Pagodakarfiol krémleves


A szépséges pagodakarfiol sokkal jobban ízlik, mint fehér rokona. Csőben sütve is nagyon finom, de ez a krémleves viszi a prímet.

Hozzávalók 4 adaghoz:
50 g vaj
1 fej (salotta)hagyma, aprítva
1 kis fej pagodakarfiol (romanesco brokkoli)
2 szem krumpli
750 ml könnyű zöldségalaplé, vagy víz
5 dkg reszelt sajt (most cheddar és maasdamer)
só és frissen őrölt bors

A felaprított hagymát megdinsztelem az olvasztott vajon, közben megsózom, így könnyebben párolódik. Ha már üveges, hozzáadom a rózsáira szedett pagodakarfiolt, sózom, borsozom és néha megkeverve pár percig párolom. Hozzáadom a a kockára vágott krumplit, felöntöm az alaplével (vagy vízzel) és lefedve puhára főzöm. Beleteszem a reszelt sajtot (egy keveset félre teszek a tálaláshoz) majd botmixerrel (vagy blenderben) pürésítem, ha kell, sóval, borssal igazítok az ízén. A maradék reszelt sajttal megszórva, bögrében tálalom.