2016. április 26.

Spárgás húsos tészta mustáros tejszínes mártással


Alapja egy heránytokány, de spárga szezon lévén került bele zöld spárga, a tokányhoz amúgy is járó tésztával összeforgatva isteni finom egytálétel lett belőle. Hús nélkül is el tudnám képzelni.

Hozzávalók 4 adaghoz:
1 ek olaj
1 fej hagyma
0,5 kg sovány sertéscomb
25 dkg zöld spárga
1-2 dl száraz fehérbor
1 tk (magos) mustár
4 dl 30 % zsírtartalmú tejszín (NEM főzőtejszín!*)
só, bors, majoránna
12 dkg fusilli tészta

A hagymát finomra vágom és az olajon megfonnyasztom, majd rádobom a kockákra vágott húst. Sózom, bőkezűen borsozom, hozzáadom a mustárt, átpirítom az egészet, majd felöntöm a borral és fedő alatt majdnem puhára párolom. Hozzáadom a 2 centis darabokra felaprított spárgát és felöntöm a tejszínnel, összeforralom és pár perc múlva hozzáadom az al dente-re kifőzött tésztát. Még 1-2 percig kevergetve rotyogtatom, ez alatt a hús elkészül, a tészta magába szívja az ízes szaftot, az pedig kellően besűrűsödik. Azonnal tálalom.


*A magam módján kampányolok a főzőtejszín ellen, amit az élelmiszeripar egyik legnagyobb átverésének tartok. Sajnos sokak fejében az van, hogy a főzéshez főzőtejszín kell. Hát nem azért teszünk tejszínt az ételbe, hogy az selymesebb, krémesebb legyen? Ahhoz pedig zsírtartalom kell, a főzőtejszínből meg pont azt vonták ki. Vannak 10, és 20% zsírtartalmú főzőtejszínek, amikhez a kivont zsírtartalom ellensúlyozására tesznek szentjánoskenyérlisztet, karragént, guargumit. Tényleg azt akarjuk enni? Én nem. Maradok a minimum 30% zsírtartalmú HABtejszínnél, a főzésnél is!
A minap elnéztem a kecskeméti METRO áruházban a tejszín választékot. 3 fajta habtejszín volt, 4 fajta hulala (a másik ami ellen kampányolok) és 8 fajta főzőtejszín. Grrrr...
Kedvenc cikkem a témában itt.