2015. június 20.

A hulala NEM TEJSZÍN!


Ha kell, minden nap világgá kiáltom: a hulala NEM TEJSZÍN! Bocsánat, de allergiás vagyok arra, hogy sokan azt hiszik, a margarin = vaj, a főzőtejszín, a hulala és társaik = tejszín, meg azt, hogy csöpögtetett joghurtból, vagy bolti tejfölből lehet mascarponét készíteni otthon...

A Facebookon tagja vagyok néhány sütős-főzős csoportnak és a minap kisebb palotaforradalom zajlott mikor az egyik tortás csoportban valaki megkérdezte, hogy értem, hogy a hulala nem tejszín? Most akkor rakjunk rendet tejszín vs hulala fronton.

A tejszín a tej fölözésével készül, így zsírtartalma lényegesen magasabb, mint a tejé (a habtejszínek zsírtartalma harminc százaléknál kezdődik, de a jó minőségű tejszín zsírtartalma 40-45%).

A növényi habok attól, hogy tejfehérjét tartalmaznak, nem nevezhetők tejszínnek, mert nem is azok! Habkrémnek, cukrászhabnak, vagy mittudoménminek hívják őket. A bennük lévő zsiradék általában pálmazsír, vagy más növényi olajból gyártott zsiradék, amit hidrogénezéssel állítanak elő, a folyékony halmazállapotú zsír ennek az eljárásnak köszönhetően lesz szilárd (zsiradékra azért van szükség, mert az teszi tartóssá a habot). Sokan – főleg a megrendelésre dolgozó „házi” tortakészítők - előnyben részesítik...míg az átlagos (30% zsírtartalmú) tejszín könnyebben összeesik, a hulalába nem kell zselatin, áll magától mint a cölöp, szállítható, hosszabb a szavatossága na és olcsó. Sokkal olcsóbb, mint a valódi tejszín, cserében viszont transzzsírsavat tartalmaz, íze pedig nyomába sem ér a tejszínének. Cukrozott változata rémesen édes és mindegyik filmréteget hagy a száj nyálkahártyáján, ami kellemetlen érzés, mondjuk erről könnyű felismerni...
De nézzük a hulala összetevőit (mivel élelmiszerről van szó, az összetevők csökkenő mennyiségi sorrendben vannak felsorolva): víz, hidrogénezett növényi zsíiradék (26%), cukor (11%), tejfehérje, stabilizátor: szorbitol szirup (E420ii), hidroxipropil cellulóz (E463). Emulgeáló szerek: zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono és diacetil tartársav észterei (E472e) szója lecitin (E322), zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav észterei (E472b), só, aroma, színezék: béta-karotén (E160a). Ezt tényleg mind meg kell enned?
A dobozos tejszínekben ehhez képest csak tejszín és karragén van, utóbbi azért, hogy a zsírt és vizet összetartsa, megakadályozza, hogy az emulzió szétváljon. Ennyi. Minél magasabb a tejszín zsírtartalma, annál keményebb habot lehet belőle verni.
Szóval nem összetévesztendő a kettő, mert nagyon nem ugyanaz.


Ezt a bejegyzést a FB oldalamon egy nap alatt több, mint tizenötezren olvasták el. Érdemes megnézni a hozzászólásokat is. Hál’Istennek nem vagyok egyedül.

Kép forrása.

6 megjegyzés:

Pásztorné H Erika írta...

Én is sejtettem ezeket, de ilyen pontosan nem tudtam. Nagyon jó, hogy közzé tetted.

Névtelen írta...

Én ezt mind tudtam és örülök, hogy leírtad, okuláaul másoknak.
/utálom ezeket a mű habokat!/
Üdv,
Mariann, aki szintén süt-főz :)

Névtelen írta...

Magyarországon nem lehet 30%-nál zsírosabb tejszínt kapni és ezt meg képtelenség keményre verni, mire keménnyé válna, addigra kicsapódik belőle a zsiradék és már csak vajat köpülünk:(
A Hulala viszont rémes, pont ahogy leírtad és túl édes, de így is van utóíze és filmrétege...

Gabojsza írta...

Magyarországon lehet 30%-nál zsírosabb tejszínt kapni. A Millinek van 35% zsírtartalmú tejszíne ami jól behűtve kemény habbá felverhető. Ez itt nem a reklám helye :-)

The Saint írta...

Pont tegnap vettem ezt a Milli tejszínt és sajna nincs tejszín íze ennek sem, viszont jól verődik tényleg és tartja is magát.
Állandóan olvasom a receptekben, hogy Hulalával készítenek édességeket. Ódzkodom a növényi "tejszínektől" pont a fent felsorolt okok miatt. A minap a tévében ment egy reklámjuk ahol azt írták ki: Nem tartalmaz hidrogénezett zsiradékot... hmmm, ez nem becsapás?

Névtelen írta...

Nem becsapás, mert azt írják, hogy nincs benne transzzsír, ami igaz is. A transzzsír csak akkor keletkezik, ha az olajat csak részben hidrogénezik. Ezt a termék teljesen hidrogénezett pálmazsírból készül. Magyarországon amúgy sem lehet 2%-nál nagyobb transzzsírsav tartalmú élelmiszert árusítani és ezt komolyan is veszik a hatóságok (több Nyugat-Európai államban lehet, de vannak még kivételek Magyarországhoz hasonlóan).