2009. március 9.

Heránytokány


Nálunk herán (vagy herány) tokány néven futott, úgy gondoltam világéletemben, hogy ez echte erdélyi recept, pedig örmény eredetű, az Erdélybe telepedett örmények honosították meg. Sok mindent nem tálaltam róla, az Öreg történetén kívül.
Íme, ahogy Édesanyám készíti:

Hozzávalók:
1 kg borjú, vagy (sovány) sertéshús
1 fej hagyma
1 ek zsiradék
1-2 dl száraz fehérbor
1 tk étkezési keményítő (vagy liszt)
1 tk mustár
1 dl tejföl
só, bors, majoranna

A hagymát finomra vágjuk és a zsiradékon megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a kockákra (csíkokra) vágott húst. Sózzuk, bőkezűen borsozzuk, mustározzuk, megpirítjuk, majd felöntjük a borral és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, besűrítjük a keményítővel (liszttel) elkevert tejföllel és összeforraljuk. Nokedli, krumplipüré, vagy puliszka a körete mifelénk.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A HERÁNY TOKÁNY örmény eredetű étel, nagy köze nincs erdélyhez, esetleg annyi, hogy így került közelebb Magyar o.-hoz, hiszen Szamosújvár és Gyergyó környékére is több örmény telepedett be.

Gabojsza írta...

Nem vitatom:-)A gimnáziumi padtársam családja is szamosújvári örmény volt.
A pastrama eredete is hasonló lehet.