![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiCpKyjXPBwu5cW7t_ssGwdby6GkuRgo2a76NqmY1SfWwPUh54PVshYm5ZDvpnMKacVyfyolqC9XIP6BJvqJkK4_ZLk7lY1YNnTJ0IbnJNYsZ0nZOEZREkFUCAgDW4N4k_7u-_jUHvTd7BV/s1600/her%C3%A1ntok%C3%A1ny.jpg)
Nálunk herán (vagy herány) tokány néven futott, úgy gondoltam világéletemben, hogy ez echte erdélyi recept, pedig örmény eredetű, az Erdélybe telepedett örmények honosították meg.
Íme, ahogy Édesanyámtól tanulva készítem:
Íme, ahogy Édesanyámtól tanulva készítem:
Hozzávalók:
1 kg borjú, vagy (sovány) sertéshús (pulykacombból is főztem már)
1 fej hagyma
1 ek zsiradék
1-2 dl száraz fehérbor
1 tk étkezési keményítő (vagy liszt)
1 ek mustár
1-2 dl tejföl
só, frissen őrölt bors és morzsolt majoránna, ízlés szerint
A hagymát finomra vágom és a zsiradékon megfonnyasztom, majd rádobom a kockákra (csíkokra) vágott húst. Sózom, bőkezűen borsozom, mustárt adok hozzá, megpirítom, majd felöntöm a borral és fedő alatt puhára párolom. Amikor megpuhult, besűrítem a szaftját a keményítővel (liszttel) elkevert tejföllel és összeforralom. Nokedli, krumplipüré, vagy puliszka a körete mifelénk.