Nálunk herán (vagy herány) tokány néven futott, úgy gondoltam világéletemben, hogy ez echte erdélyi recept, pedig örmény eredetű, az Erdélybe telepedett örmények honosították meg.
Íme, ahogy Édesanyámtól tanulva készítem:
Íme, ahogy Édesanyámtól tanulva készítem:
Hozzávalók:
1 kg borjú, vagy (sovány) sertéshús (pulykacombból is főztem már)
1 fej hagyma
1 ek zsiradék
1-2 dl száraz fehérbor
1 tk étkezési keményítő (vagy liszt)
1 ek mustár
1-2 dl tejföl
só, frissen őrölt bors és morzsolt majoránna, ízlés szerint
A hagymát finomra vágom és a zsiradékon megfonnyasztom, majd rádobom a kockákra (csíkokra) vágott húst. Sózom, bőkezűen borsozom, mustárt adok hozzá, megpirítom, majd felöntöm a borral és fedő alatt puhára párolom. Amikor megpuhult, besűrítem a szaftját a keményítővel (liszttel) elkevert tejföllel és összeforralom. Nokedli, krumplipüré, vagy puliszka a körete mifelénk.