2009. március 9.

Heránytokány


Nálunk herán (vagy herány) tokány néven futott, úgy gondoltam világéletemben, hogy ez echte erdélyi recept, pedig örmény eredetű, az Erdélybe telepedett örmények honosították meg.
Íme, ahogy Édesanyámtól tanulva készítem:

Hozzávalók:
1 kg borjú, vagy (sovány) sertéshús
1 fej hagyma
1 ek zsiradék
1-2 dl száraz fehérbor
1 tk étkezési keményítő (vagy liszt)
1 tk mustár
1 dl tejföl
só, bors, majoránna

A hagymát finomra vágom és a zsiradékon megfonnyasztom, majd rádobom a kockákra (csíkokra) vágott húst. Sózom, bőkezűen borsozom, mustárt adok hozzá, megpirítom, majd felöntöm a borral és fedő alatt puhára párolom. Amikor megpuhult, besűrítem a szaftját a keményítővel (liszttel) elkevert tejföllel és összeforralom. Nokedli, krumplipüré, vagy puliszka a körete mifelénk.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A HERÁNY TOKÁNY örmény eredetű étel, nagy köze nincs erdélyhez, esetleg annyi, hogy így került közelebb Magyar o.-hoz, hiszen Szamosújvár és Gyergyó környékére is több örmény telepedett be.

Gabojsza írta...

Nem vitatom:-)A gimnáziumi padtársam családja is szamosújvári örmény volt.
A pastrama eredete is hasonló lehet.