2009. március 25.

Medvehagymás-túrós táska


-->
Egy ideje heti kétszer veszünk 2 liter házi tejet, amiből aludttejet készítek. Hétvégén gyér volt a népsűrűség itthon, nem fogyott az aludttej, friss túró lett belőle. Ezt, meg egy kevés jóféle román juhtúrót (brînza de burduf) felhasználva készült a vacsora, természetesen medvehagymával.

Hozzávalók 9 táskához:
1 csomag (6 lapos) rétestészta
kb 20 dkg friss (házi) tehéntúró
kb 10 dkg juhtúró (brînza de burduf)
2 jókora marék medvehagyma, aprítva
5 dkg olvasztott vaj
só, frissen őrölt bors
provence-i fűszerkeverék (én a sajátkészítésű fűszersómat használtam)

A medvehagymát nagyon apróra vágom. A kétfajta túrót alaposan összekeverem, sózom, borsozom és belekeverem a felaprított medvehagymát meg a fűszerkeveréket.
A rétestésztát szétterítem és hosszában elharmadolom. A kapott csíkokat kettesével szétszedem, megkenem kevés olvasztott vajjal és mindegyik csík egyik sarkába kanálnyi túrókrémet halmozok. Háromszögekre hajtom, megkenem a tetejét is olvasztott vajjal és forró (200 fokos) sütőben kb 20 perc alatt megsütöm.
Érdemes kettesével hajtogatni a réteslapokat, mert különben kifolyik sütés közben a töltelék (volt amiből így is kifolyt).

Langyosan a legfinomabb. Picilánynak annyira ízlett, hogy a maradékot elvitte tízórainak az iskolába:-)
Nem fogyott el az egész túró töltelék, a maradékot kineveztem szendvicskrémnek, retekkel valami isteni!

7 megjegyzés:

Millie írta...

Nagyon jól néz ki! Még sosem ettem medvehagymát, be kell vallanom.
Viszont jövő héttől időmilliomos leszek, úgyhogy végre talizhatnánk is. Akár étteremben is ;-)
Hívlak!

gabojsza írta...

Millie, medvehagyma evést pótold mihamarabb, megéri egészségügyileg és ízlelőbimbóilag is! Jövő héttől én még nem vagyok időmilliomos, de szívesen találkozok Veled amikor Pesten leszek, megejthetnénk végre az Olimpiát, akár csapatostól:-)))

lorien írta...

A romám juhtúró beszerzési forrását áruld el légy szíves! :)

Az Olimpia sajnos orosz rulett, már tavaly Cserke lebeszélt róla, több ismerőse is pórul járt ott. És más is:
http://szily.blog.hu/2009/03/23/az_ev_gasztrodramaja_bena_lett_az_olimpia

gabojsza írta...

Román juhtúró beszerzési forrás: bármely, határon túli élelmiszer áruház (Real, Metro, Kaufland, Sellgros, Cora, Carefour, stb.)Én temesváron vettem. Ha legközelebb megyek, hozzak neked?

lorien írta...

Igen légy szíves, mostanában várhatóan nem járok arrafelé. Köszi!

Névtelen írta...

Szia!
Meg kell vallanom, hogy ha sütök, az első dolgom,hogy megnézem, vajon, hogy csinálja ezt Gabojsza? :) túrós táskát készülök sütni, de nálad nem találtam kivételesen receptet. Gondoltam megkérdezem a világbajnok kakaós csigád után, nincs valami tuti recepted túrós táskára? Vajas croissant tésztából vagy kalács tésztából állnál neki?
Dia

Gabojsza írta...

Megtisztelő, köszönöm!:-)
Túrós táskára ezt ajánlom:
http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2009/05/branzoaice-avagy-moldovai-kelt-kapros.html
croissant tésztából inkább ilyet készítenék:
http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2010/10/turos-retes-levelestesztabol.html