2009. március 6.

Uff...Az elmúlt hetet ágyban töltöttem (nem önszántamból, egy vírus döntött ágynak). A hét eleje még iszonyú fejfájással és szundikálással telt, de szerdától már képes voltam tévét nézni, így tv paprikával (is) kúráltam magam (tudom, megérdemlem!) és fejben rengeteget főztem.
Láttam jó és kiborító műsorokat is. Volt mindennap Nigela, akin meglepődtem, hogy milyen sok bolti kész és félkész cuccot, meg konzervet használ, volt Gordon Ramsay, akit képtelen vagyok megunni, de még egy Pierre Hermé-t bemutató filmet és Susur Lee Ikarusos kiruccanását is kifogtam, ezek voltak az üdítő, építő részek. Kifogtam minden cseh remeket, a gastro agent Ian Rosak-tól kezdve, aki pohárral a kezében, kellemesen spiccesen mutatott be egy cseh disznóvágást (lényegében semmi más nem derült ki, minthogy a húsbontás után hatalmas kotlákban főnek az alkatrészek, amit rendszeresen ellenőriznek, hogy „puha e már?”, na ettől többre lettem volna kíváncsi), aztán már a vacsoránál ülnek és mulatnak, recept nuku. Másik részben egy alsó morvaországi paraszti ételt (laskát) készítettek, jóízűen elfogyasztották, ittak hozzá pár pohár borocskát („jóféle rajnai traminit”), majd a kamera végigkísérte, ahogy beül az autóba és elhajt (ittasan!). A másik cseh remek, a mesterszakács Michael Nikodem, aki előre reszelt, zacskós parmezánt szórt a pasta fresca-ra, de kiemelte, hogy az 500 korona alatti parmezánt ne vegyük, mert az nem jó és akinek műsorában volt jónéhány olyan párbeszéd, aminek se füle se farka.
A legbosszantóbbak az iszonyú félrefordítások. Amik konkrétan kiverték a biztosítékot: kínai konyhát bemutató műsorban (A mesés kelet) folyamatosan lekarfiolozták a fejes káposztát, a látszólag csirke, vagy pulykamájra többször kiemelték, hogy az libamáj, a francia konyha remekeit bemutató sorozatban pedig a szilvát (prunes) körtének magyarították. Ettől már csak az volt bosszantóbb, hogy pld. szerdán, MINDEN két műsor közötti reklámblokk egy bizonyos székrekedés elleni szer reklámjával kezdődött, estefelé már visszakívántam Bede Robi sonkás miújságát, az is jobb lett volna. (biztosan kutatások alapján állapították meg, hogy szerdán van a legtöbb székrekedés!)
Na, a Bede Robi is alakított az Omlett műsorában, a Marseillaise –t dúdolva vonult a kamera elé egy félkilós veknivel (merthogy baguette-t „nem kapott”), erre készített egy bruschettát és egy „ál kapucsínót”, amihez melegítette a korábban lefőzött kávét! Ez ám az igényesség! Ezt tessék mutogatni a tv-ben! Persze nem kell nézni. Uff.

Fotó: tvnet.hu

15 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Régebben volt néhány saját készítésű, ígéretesnek tünő műsora a TV paprikának, pl. a szír vagy az indiai konyhát bemutató sorozatuk, de képtelen voltam végignézni őket az iszonyatos operatőri munka miatt. Bosszantó volt az öncélú kamerarángatás, amitől csak elszédül az ember, a hirtelen zoomolások, az, hogy a képnek köze sincs ahhoz, amit főznek éppen. Ha megnézünk pl. egy Nigella vagy J. Oliver filmet, abban egyszerűen olyan inycsiklandozó képek vannak, hogy az ember egyből kedvet kap az elkészítéshez. Amikor kell,akkor közelről mutatják az ételt vagy a hozzávalókat, amikor látni kell a főzési folyamatot, akkor messziről.
Kapóra jött ez a bejegyzésed, már régóta morgok emiatt magamban :)

gabojsza írta...

lúdanyó, igazad van, bár a héten "megúsztam" a kamerarángatós műsorokat. Volt viszont, hogy hangosan könyörögtem az operatőrnek, hogy mutassa már az ételt a készítője arca helyett!

gabojsza írta...

Most néztem meg Gianni új műsorát, a nagy étterem alakítást. Lesújtó, megfájdult a fejem és szédülök! Tuti, hogy a tv paprikától vették kölcsön az idegbajos, kamerarángatós operatőrt! Le vele!!!

trinity írta...

Jó, hogy írtál róla...Rég nem néztem.ideje lesz...
Remélem, teljesen meggyógyultál!!!

max írta...

Jobbulást Barátom!

Régen imádtam a paprikát, aztán az omonózus tojásfehérjeöntögetős óta, csak nagyon ritkán tévedek oda. Tanítják a népet:)

Zsuzsi írta...

Megmondom őszintén, én még mindig a Paprikát nézem a legtöbbet, de: a félrefordítások felháborítóak (én is láttam a káposzta-karfiolt), a cseh műsorok kiborítóak. Én is a külföldi programokat szeretem, a magyarok közül egyedül a Jeney Tamás főzését bírom elviselni, ő legalább belead apait-anyait.
Viszont a Spektrumon jövő héttől (asszem) jön megint a River Cottage, új részekkel!!! Jobbulást neked!

Ági, aki főz írta...

Mivel nálunk Thomas és barátai teljesen lefoglalták a tévét és nem jutok oda, hogy ilyesmit nézzek, rá kellett jönnöm, hogy az olvasás sokkal-sokkal hasznosabb és élvezetesebb! Na jó, fejfájósan nem biztos, hogy jól esik, de legalább nem dühöngsz annyit. :-))

Maimoni írta...

A Nigella-műsorokban most már totál leköti a figyelmemet, hogy ha csak egy pillanatra is, de hadd lássam deréktól lefelé! Aki ennyi tejszínes-csokis gyönyört élvez, annak meg kellene mutatnia a következményeket is, az úgy fair... De nem látni.
Na, aztán abban a nem túl jó (nekem egalábbis nem annyira jön be) beszélgetős műsorában néha mutatják. Húúúúúú...
Nem mintha baj lenne, ha valaki nagy feneket növeszt, csak vállalja, főleg ha ő a (z egyik) fény az éjszakában...:))

zazálea írta...

Csak halkan jegyzem meg, hogy a székrekedés minden napi probléma a Paprikában, valami rettenetes...
Nigella nagyon jó, csak néha kapkod, olyan érzésem van. Állítólag a könyvei nem annyira jók, nem annyira pontosak- nekem egy van meg, az jó. :o)

Garffyka írta...

Teljesen elment a kedvem a TV paprikától :-( Méghogy kapuccsínó, felmelegített kávéból! :-( brühühü
Örülök, hogy jobban vagy :-)

sedith írta...

Aha... ennél már csak az "jobb", amikor olajban pirított hagymás, pirospaprikával megszórt húst töltenek burgonyás kelt tésztába, lekenik tojással, megszórják szezámmaggal és 6!!! hónapos kortól ajánlják. Azt hittem, beverem a képernyőt!:P

arrogancia írta...

Egyáltalán nem értek hozzá, de a hentesnél való nézelődéseimből úgy rémlik, hogy szerintem a nem hízott liba mája nem különbözik kinézetre olyan nagyon a csirkéétől, pulykáétól

gabojsza írta...

Kedves beszédes nevű kommentelőm, az én ismereteim szerint meg különbözik. Igaz, én nem a hentesnél láttam, hanem az otthon levágott, nem tömött libánknál. Abból indultam ki.

Csaba írta...

A fordjtások tényleg megdübbentőek. Vasánap van egy kanadai sorozat, ahol ugye a hőmérsékletet nem celziuszban mérik, de az európai néző csak pislog amikor a pitét 400 foko süti.
Nigella sokszor nagyon jó, de tényleg sok konzerv cuccot használ, meg olyasmit amit nem veszel meg a sarki abc-ben, csak spési boltban.
A sonkás miujságtól szaladok ki a szobából, ha nem kaptam el 10szer egyszer sem.
A székrekedéses reklám külön mese, tényleg azt hiszik mindenki ilyen problémával küszködik.
Vannak azért nézhető műsorok is a paprikán, de egy idő után már kivülről tudod mind.

Makka írta...

A paprikatévé valóban kiborító, hogy mennyire slendrián és igénytelen, rossz értelemben amatőr az egész. Rendszeresen mángoldnak fordítják a rebarbarát is, oké, hogy egy növénycsalád, de amikor nyilvánvalóan desszert készül...!!! A fordítók nincsenek a helyzet magaslatán, az biztos. De egyébként nekik nem feltétlenül kell, ugyanis minden ilyen helyen, mint pl. Spektrum, foglalkoztatnak nyelvi lektorokat, akik akár a már kész alámondott filmeket megnézik, és ha hibát észlelnek, azt még adásba kerülés előtt lehet javítani. Tudom, mert ilyen munkát végeztem történetesen a Spektrumnak és az HBO-nak. A paprikatévének is szívesen csinálnám, de sajnos ott nincs ismerősöm a gyártásvezetők között, mert az ilyesmi másképp nem megy.
Bede Róbert az igazi gyenge láncszem, bár az a nőce, aki az életéért eszik és főz, se semmi.

Kedves Maimoni!
Nigella feneke tényleg hatalmas (‹i›huge‹i›, ahogy Amerikában illetik), és azért nem látható, mert az összes vele készült filmet vetítik Amerikában is, viszont ott az álszentség miatt nem mutogatják. Ellenben őt magát fogyókúrára kényszerítette az ottani producere, mondván, ez nem lehet, a nézők kiakadnának, hogy vannak emberek, akik esznek és nem kórók. Merthogy rengeteg jól ismert színésznő próbálja elhitetni a pórnéppel, hogy ő eszik hamburgert meg mindent, közben meg minimum sápkórosnak nézed. Nigella meg csak rontaná a renomét, ugye.
Neki magának egyébként semmi baja nem lenne az egésszel, nagyon jól tudja, ha már éjszaka kisurran megdézsmálni a hűtőt, nem várhatja, hogy 40 kilós legyen. Ahogy nem is várja. Valószínűleg éppen elég dolga volt annak idején azzal, hogy feldolgozza a gyerekei apjának, korábbi férjének a hosszú betegség után bekövetkezett halálát.
Hozzá kell tenni, hogy Nigella alkata egész egyszerűen olyan, hogy a felő teste elég vékony a csípőjéhez képest, ami valóban igen széles és kiugró popsitípus pluszban.
Rengeteg olvasnivalót találsz a neten ebben a témában egyébként, jellemzően amerikai szájtokon.