2009. március 16.

Cápaszelet korianderes pácban



Múlt héten Temesváron jártunk és néhány ottani finomsággal tértünk haza. Vettem pár rúd nyári szalámit, mert arról mindig az óvódás uzsonnás táskám illata jut eszembe, és csodák csodája, még az íze is a régi:-) Juh-pastrama is jött egy darab – szintén a nosztalgia kedvéért – meg egy jókora darab telemea (feta-szerű sajt), ÉP kedvence. Ámultunk-bámultunk, a csodás sonka és felvágott választékon (ott még mindig húsból készítik az ilyesmit), meg a 10 méteres olajbogyós pulton, melyben 22 féle olajbogyót kínálnak. Picilány a lelkemre kötötte, hogy cápahús nélkül haza ne jöjjek, vettem is pár szeletet, mire hazaértünk felengedett és hogy ne unalmas ízű, mirelit halat együnk, szántam pár órát a hal bepácolására - arra, hogy a fűszerek alaposan átjárják a húsát, kölcsönadva annak minden zamatukat.

Hozzávalók:
fejenként 1 szelet felengedett, mirelit cápa szelet
só és frissen őrölt bors
A páchoz:
1 citrom
2 deci olívaolaj
1 deci száraz fehérbor
1 evőkanál őrölt koriandermag
5 deka vaj, a sütéshez

A felengedett cápaszelet mindkét oldalát megsózom és megborsozom.
A páchoz lereszelem a citromról a héját, belefacsarom a levét egy akkora tálba, amibe a halszeletek is beleférnek. Szeletelek hozzá egy jobb napokat látott citromot is, így legalább nem megy kárba. Beleöntöm az olajat és a fehérbort, majd belekeverem az őrölt koriandert. A páclébe fektetem a halszeleteket, lezárom folpack fóliával, és 1-2 órára berakom a hűtőbe.
Mielőtt enni akarnánk, kiemelem a halat a pácból, lecsepegtetem. Gyengéd lángon megolvasztom a vajat egy vastagaljú serpenyőbe, majd beleteszem a meleg vajba a haldarabokat. Oldalanként 3-4 percig rotyogtatom őket, és friss salátával tálalom.

Stahl Judit pácreceptjét használtam.

13 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Kávé? Dallmayr? Meinl?

sedith írta...

Hmm, nehogy azt hidd, hoyg itt is minden húsból készül! Azért tértem át én már jóideje a sonkákra. Azokra is kerül csomó minden, ami nem egészséges, de legalább ezek valóban színhúsok. A gépsonkák, szalámik, párizsik a Jóisten tudja, miből készülnek. Meg a virslik, bár azt nagyon néha szoktam azért venni.
Az olajbogyós pultokat én is szeretem bámulni. Szinte mindig veszünk is 2-3 fajtát!

Bea írta...

hm..telemea...de vaca sau de oaie? anyukám, mindig hoz nekem, és én is a salam de vara tipusú felvágottal szeretem a legjobban:)
De ami nekem új, az a cápa szelet, ezt Romániában kapni? még soha nem láttam.

gabojsza írta...

Bea, ez most de oaie:-)
A cápaszeletet már másodszor vettem, fagyasztva árulják (felii rechin). Egész jó az íze és az állaga felengedés után is:-)

Mindennapi Manna írta...

Érzem a nyáriszalámi illatát:)

gabojsza írta...

"sl": :-)))ennyire emlékszel?
Most kávé nem jött, mert elég jól állok itthoni készlettel és úgy néz ki, hogy rendszeresen járok majd Temesvárra:-) Amúgy a Meinl annyira nem ízlett, de a Dallmayr örök szerelem marad:-)

Manna: :-)))))

sedith: azért ott még mindig több az "ehető" felvágott. Itt már rég leszoktunk róla, leginkább a sajátkészítésű sonka-kolbász-szalámit esszük.

Bea írta...

Nem csalódtam, mármint a juh telemeát illetően:) az igazi ínyencek szerintem azt szeretik:) persze a tehéntejből készült telemea sem elhanyagolható.

Zazálea írta...

hát... a cápán kicsit meglepődtem, úgy látszik, mégsem vagyok akkora ínyenc. :o(

Ízlésszindróma írta...

De jó, nyáron úgyis megyünk arra a tájékra, akkor legalább fogom tudni miket érdemes venni. majd megnézem, hogy hátha van Romániával kapcsolatos hasonló téma nálad. úgyis azt terveztem, hogy majd gyűjtök jó kis recepteket ott. voltuk egy 4 éve is, akkor nagyon finomakat ettünk ott.
visszakanyarodva, nem vagyok egy felvágott párti, én próbálok házi termelőtől venni,de így is becsúszik sajnos néha a bolti.

Grenadine írta...

az óvodás táska az egyik olyan szó, ami azonnali hatállyal levesz a lábamról :))

gabojsza írta...

Egy szép piros műbőr óvódás táskám volt, abban vittem mindennap az uzsonnám, az illatára még ma is emlékszem...

Grenadine írta...

köszönöm, hogy ezt megosztottad velem, a túlspilázás mestere vagy, látom mindenképp el akarod érni, hogy sírva is fakadjak :))

gabojsza írta...

Zsepit? :-))))