2009. március 30.
Pöfeteg süti, fehéren és feketén
Jó egy hónapja, Nemisbéka nemes ötlettel állt elő, hívó szavára 25 gasztroblogger-anya szervezkedni kezdett, hogy a közelgő anyák napja alkalmából segítsünk olyan anyákat, akik nehezebb helyzetben vannak, mint mi. Így indult útjára a Segítsüti akció!
Igazából nem is mi segítünk, hanem te, kedves Olvasóm.
Egy tepsi finom, illatos és ellenállhatatlan keksz-sütemény a tét!
A sütemény kikiáltási ára 1 000.- Ft, azaz egyezer forint, lehet licitálni mától, 3 napig, 2009. április 2.-án éjfélig. A nyertesnek értelemszerűen újrasütöm a süteményt és eljuttatom részére a neki tetsző időpontban (akár Húsvétra is!). Licitálni az oldalon lehet. Személyesen Kiskőrösön, de előzetes egyeztetés után Budapesten is megoldható a süti átadása, egyéb esetben elküldöm a süteményt.
A befolyt pénzből pelenkát, bébiételt, és egyéb szükséges holmikat veszünk a Lea anyaotthon nehéz sorsú lakóinak.
A recept választásom egy marokkói sütemény, a Ghoriba ihlette, fehérben és feketében.
Hozzávalók a fehér változathoz:
200 g graham liszt
200 g fehérliszt
200 g porcukor
40 g vaj
45 g dióolaj
2 egész tojás
1 mk sütőpor
1 tk vanília esszencia
porcukor, amibe a sütiket hempergetem sütés előtt
Megolvasztom a vajat, a tojásokat habosra keverem a porcukorral. Hozzáadom a közben kihűlt vajat, a dióolajat, simára keverem, majd hozzáadom apránként a sütőporos lisztet és a végén a vanília esszenciát. Egy lágy masszát kapok, amit hűtőbe pihentetek egy órát, utána dió nagyságú golyókat formázok belőle, meghempergetem porcukorba és egymástól kellő távolságban, sütőpapírral bélelt tepsire rakom. 170 fokra előmelegített sütőbe 15-20 perc alatt megsütöm. A dióolajtól és a vaníliától nagyon különleges az íze, a sütőportól megrepedt teteje pedig jópofa.
Hozzávalók a fekete (csokis) változathoz:
10 dkg jó minőségű csokoládé (én 78% -os Kul-Kul-t használtam)
45 g vaj
55 g porcukor
csipet só
2 tojás
vanília esszencia
100 g fehér liszt
10 gr kakaó (Valrhona)
egy csapott mk sütőpor
porcukor, amibe a sütiket hempergetem sütés előtt
Összeolvasztom a kis darabokra vágott csokit a vajjal, gőz fölött, majd összekeverem a porcukorral. Egyenként hozzáadom a tojásokat, majd a vanília esszenciát. A lisztet, a kakaóport, a sütőport és csipet sót beleszitálom a masszába és egyneművé keverem. Hűtőbe pihentetem egy órát, utána dió nagyságú golyókat formázok belőle, meghempergetem porcukorba és egymástól kellő távolságban, sütőpapírral bélelt tepsire rakom. 170 fokra előmelegített sütőbe 15-20 perc alatt megsütöm. Nagyon csokis, de a porcukros hempergetés ellenére sem túl édes a végeredmény.
A receptek eredetijét két román nyelvű gasztroblogon olvastam és átalakítottam az itthoni készleteim, meg a szám íze szerint.
Köszönöm, hogy licitálsz és támogatod a Segítsüti akciót.