2009. március 10.

Sütőben sült rántott hús


A bécsi szelet - a Wiener Schnitzel -1900 óta az osztrákok nemzeti étele.
Az igazi bécsi szelet 100 napos borjú húsából készül, ha borjú helyett sertésből készítik az ételt, akkor Wiener Schnitzel Art néven kell róla beszélni.
Egy-másfél cm vastagságúra kell vágni a húst és sima felületű klopfolóval kell óvatosan ütögetni. Ezután lehet sózni, borsozni. A panírozásnál törekedni kell a gyorsaságra, és mindig friss morzsával kell(ene) dolgozni. Fontos szerepet tölt be a sütéshez használt zsiradék mennyisége és minősége. Ha egy mód van rá, mogyoróolajat, sertészsírt, vagy vajat használjunk, mely bőségesen befedi a sütni kívánt húst. Az edényt mozgassuk gyakran, ugyanis így lesz levegős- „souflieren”- a panír. Általában citromszelettel tálaljuk.

Kis hazánkban nem csak sertést vagy borjút paníroznak előszeretettel, hanem a csirke combját és mellét is kirántják. Mi, magyarok fél cm vastagságúra klopfoljuk a húst, majd lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk és végül kisütjük.

A rántott húsok választéka igazán bőséges: a natúrszeletet elég lisztben megforgatni, és máris lehet sütni. A vasi pecsenye igazi hungaricum, a húst fokhagymás tejbe kell áztatni, majd paprikás liszttel panírozni. Ha a liszt- tojás- zsemlemorzsa triót túl unalmasnak találjuk, akkor a második lépés után forgassuk meg a húst nyers, reszelt krumpliban, és ínycsiklandozó mátrai borzast kapunk.

Más nemzeteknél is fellelhető a rántott hús: az angolszász recept szerint a húst olvasztott vajba és zsemlemorzsába mártogatják, míg az olaszok parmezánnal keverik a zsemlemorzsát.

Most én a hússzeleteket hagyományosan paníroztam, azaz liszt - tojás - morzsa, a zsemlemorzsát parmezánnal meg szezámmaggal is dúsítottam, megspricceltem kevés olívaolajjal és 150 fokon sütöttem egy órát sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, félidőben megfordítottam.
Olajszag mentes, ropogós panír, szaftos, puha hús volt a végeredmény.

17 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki.
anna
http://www.wyonair.com

Névtelen írta...

Mi a morzsa egy részét darált, vagy összetört kukoricapehellyel helyettesítjük. :)

Bea írta...

Vajon rántott csirkecombot is lehet így sütőben olaj nélkül megsütni?

gabojsza írta...

Igen, lehet, és nagyon finom!

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki, és ha jól értem, akkor csak a vaj,és a morzsa volt,perzse dúsítva és nem volt tojás?


Bubu

gabojsza írta...

Kedves Bubu, kijavítom a bejegyzést, mert nem volt egyértelmű. Én "hagyományos" módon paníroztam, azaz liszt, tojás, morzsa, a morzsát dúsítottam szezámmaggal és parmezánnal.

Bea írta...

Köszi Gabojsza, kipróbáltam ma ebédre, és tényleg isteni finom lett:), és nem volt az a nyomasztó olajszag...azt hiszem, a rántott hús sütést végleg megváltoztatom erre a módszerre. A párizsi panírra is tudsz valami trükköt?

gabojsza írta...

Szerintem a párizsi panírra is működnie kell a sütőpapíros megoldásnak, bár azt még nem próbáltam.

Bea írta...

Szerintem ki fogom próbálni, és értesítelek az eredményről majd:)
Egyébként nem rég fedeztem fel a blogodat, most van némi szabadidőm, és végig ezt bújom, élvezetesek az írásaid, jó pár receptet már ki is jegyzeteltem, és el fogom készíteni, mert az olvasásuk alatt is összefutott a nyál a számban.

gabojsza írta...

Bea, köszönöm, jó olvasást és sok sikert:-) Várom a beszámolókat!:-)))

Cukroskata írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Cukroskata írta...

Padlzsánkrémet reggeliztem. Isteni volt :-)

gabojsza írta...

Egészségedre!:-)))

Bea írta...

Ma ismét a sütőben sütöttem meg a rántott husit, amit ezuttal csirkemellből készítettem, és amivel elégedetlen voltam, hogy nagyon odaragadt a sütőpapírhoz. Neked nem szokott odaragadni?

gabojsza írta...

Bea, milyen sütőpapírt használsz? mert azon sok múlik. Én ezt használom: http://href.hu/x/7kgq
de azt hallottam, hogy az Alufixes is jó, illetve azok, amelyek barna színűek.
Legközelebb próbáld meg úgy, hogy nagyon vékonyan bekened vajjal, vagy olajjal a sütőpapírod, vagy ha van olajspriccelőd, akkor bepermetezed a panírozott husit sütés előtt.

Bea írta...

Köszi a tippet,a sütőpapír fel sem merült bennem, az az igazság, hogy nem egyedüli háztartásom van, így már egy felbontott csomag sütőpapírból tettem a husi alá, de vettem alufix szilikonos sütőpapirt, és legközelebb azzal fogom próbálni:)

Kata írta...

Elkészítettem:d : http://kataakonyhaban.blogspot.com/2012/03/becsiszelet-sutoben.html
Köszi