2009. március 2.

A Váci Desszert Szalon


Minap zarándokúton jártam. Na jó, csak képletesen, mert nem kocsival szokás zarándokolni. Eljutottam végre a „szentélybe”, ahová olyan rég készülök. 360 km-t autózni pár sütemény miatt akkor is megérte volna, ha csak ezért utazom! Vácon jártam Mihályi László Desszert Szalonjában és legalább akkora izgalommal léptem át a küszöböt, mint Pierre Marcolini csokiboltjáét Brüsszelben.

Modern, visszafogott a berendezés, kellemes pisztáciazöld az uralkodó szín, szívesen elücsörögnék egy-két sütemény mellett, mert jó ott lenni. És a desszertek…mindegyik önmagában is műalkotás. Izgalmas formák és színek, rafinált ízek, finoman újrahangolt klasszikusok (mint az egyszemélyes, kerek dobostorta, vagy a csík-somlói), már megjelenésükben is különleges élményt nyújtanak, arra csábítva a betérőt, hogy mind-mind megkóstolja…

Mihályi László a cukrászmesterség alapjait a váci szakiskolában sajátította el. Dolgozott neves szállodákban, majd Európa több országában tökéletesítette tudását. A kilencvenes évek közepétől hajókon dolgozott pastry séfként, 2004 végén tért haza, az általa megálmodott édességeket két nagynevű Budapesti szállodában élvezhették a vendégek, 2008 nyarán megnyitotta Vác belvárosában a saját kis üzletét, a Desszert Szalont. 2008 tavaszán második helyezést ért el a párizsi Open de Desserts de France selejtezőn – 2009. januárjában első magyarként vett részt a tekintélyes lyoni cukrász világbajnokságon.

fotó: Nagy Balázs

Mihályi László szerint a tálalás a legfontosabb dolog, mert a vendég először a szemével eszik.
„Az igazán jó édesség elgondolkoztató, amikor felszolgálják, mindenkinek azon kell törnie a fejét, vajon hogyan készülhetett." Azt olvastam, hogy az új édességek megalkotásának első lépéseként a mester kigondol egy színt és egy formát, majd elképzel hozzá egy ízt. Lerajzolja a desszertet, átgondolja milyen alapanyagból lehetne megvalósítani, aztán elkészíti, az első változatot a kollégái, majd a szűkebb vendégkör teszteli. Szívesen lennék kóstolóember nála! Nem idegenkednék a szokatlan fűszerezéstől és a merész újdonságoktól sem:-)

Bár először jártam a Desszert Szalonban, pontosan tudtam, mit szeretnének magammal vinni, mert nem lehettem annyira önző, hogy én ott kóstolok, aztán itthon elmesélem, így 4 dobozzal felpakolva távoztam. Remélem hamarosan rákerül a süteményes dobozokra és a papírszatyorra a műhely logoja, én ugyanolyan büszkén cipelném végig az utcán, mint egy Wittamer pakkot:-)

Amit kóstoltunk: az emblematikus egyszemélyes, kerek Dobostorta, a bűnös élvezetet nyújtó tonkababos csokoládétárt (amire Picilány azt mondta, hogy a legfinomabb csokis sütemény, amit valaha evett és mostmár ő is cukrász szeretne lenni),

fotó: Nagy Balázs

francia krémes, Málta, Rosemary. Mindegyik orgazmus az ízlelőbimbóknak! Mennyire érzik, hogy valódi vajból, cukorból, csokoládéból, gyümölcsből készültek, adalékanyag és műizék nélkül!
Alig várom, hogy rendesen kitavaszodjon és megkóstolhassam a fagylaltját is, egy napsütéses hétvégén, családostól, Vác belvárosában, egy napernyő alatt ücsörögve a Desszert Szalon előtt.

Desszert Szalon
2600 Vác, Köztársaság út 21.
Nyitva: hétfőtől péntekig 10-20 óráig, szombat-vasárnap 10-21 óráig
www.desszertszalon.hu

17 megjegyzés:

trinity írta...

Ide én is elzarándokolnék, meg szerintem a gyerekek sem tiltakoznának nagyon:))
Színvonalas hely!!!

Nagy írta...

Ide mi is elzarándokoltunk, igaz, mi csak Törökbálintról...Férj morgott is picit, hogy miért pont Vácra cukrászdába...de utána teljes odaadással evett mindent:)
A tonkababos tart nekem is kedvencem lett, nekem, aki nem szereti a csokis sütiket:)
A másik nagy kedvencem, az a fotón talán a második az alsó sorban balról, azok a lilás félgömbök...hát az után megszólalni alig bírtam...az az igazi intenzív üstben főtt szilvalekvár íz...holott magát a lekvárt nem igazán, vagy nem oylan mennyiségben fedeztem fel magában a sütiben, mint amitől ilyen ízrobbanást várni lehetne... egyszóval hihetetlen finomak!!
Egy hátrány: icipici a hely, mi leülni már nem tudtunk, úgyhogy mindent jól felpakoltattunk:D és itthon lakomáztunk.

Palócprovence írta...

Olyan tökéletes összefoglaló, hogy a holnapra tervezett írásomat már nem is posztolom! :)))
Gyakran járok Vácon, de szégyenszemre a Desszert Szalont csak néhány napja fedeztem fel. Gyakori visszatérő leszek, az már biztos! Mennyei ízek, tökéletes design, barátságos árak - másra nem is vágyhatnánk...

gabojsza írta...

@Nagy: azt épp nem kóstoltam, de majd legközelebb!
@Palócprovence: sajnálom, hogy megelőztelek...(persze, holnap meg én írtam volna ugyanezt hozzád:-))

Mindennapi Manna írta...

eh, és én csak húsvét után jutok el ide...

trinity írta...

Szia Gabojsza,
ma teszem fel a vagdaltat, amit Gondaanyu után készítettél...Én is kicsit átvariáltam:)))

Palócprovence írta...

Játékba hívlak:
palocprovence.blogspot.com/2009/03/ismet-egy-jatek.html
:))

cukroskata írta...

Nézz be hozzám, ha van kedved, küldtem nekedvalamit

Jutka írta...

Szia Gabojsza, nézz be kérlek hozzám: http://sussunk-fozzunk-valamit.blogspot.com

Garffyka írta...

Gabojsza, most már biztos elzarándokolunk ide is. Ráckevére is képesek voltunk autókázni, négy szelet tortáért :-)
Fagyi - nyárra, ha tudtok, tervezzetek be egy Gyenesdiási, Bringa Tanya látogatást ... Max fagyiajai megszólalnak, valami eszméletlenül finom mind :-) Mi Martonvásárról "leugrottunk" fagyizni ...

gabojsza írta...

Garffyka, Max fagyijáról tudnék regélni, tavaly kora tavasszal meglátogattam és végigkóstoltuk a választékot, isteni finom volt minden:-)))

Névtelen írta...

Milyen jó cukrászda van Ráckevén?

gabojsza írta...

Ráckevén a Romantika cukrászdáról hallottam, (Árpád tér 9.alatt van), a Savoyai kastély mögött. Nem jártam náluk, így nyilatkozni nem tudok.

Millie írta...

Én is el szeretnék ide jutni!!!!

Névtelen írta...

Ma megálltunk fagyizni. A sütik elképesztő szépek és elképesztő drágák (6-800 Ft egy szelet). A fagyik ránézésre szépek, ízre és állagra sajnos nálam nem ütik meg a mércét (elég ízetlen és vizes volt, rózsát, narancsos répát és kókuszt kóstoltunk).

Gabojsza írta...

Hűha...én 3-400 forintos sütiárakra emlékszem, igaz, két évvel ezelőtt volt...
A fagylaltról sajnos nem tudok nyilatkozni.

Hapci írta...

Megint eltelt 2 év... most 1300 körül járnak a sütemények...