2009. március 2.
A Váci Desszert Szalon
Minap zarándokúton jártam. Na jó, csak képletesen, mert nem kocsival szokás zarándokolni. Eljutottam végre a „szentélybe”, ahová olyan rég készülök. 360 km-t autózni pár sütemény miatt akkor is megérte volna, ha csak ezért utazom! Vácon jártam Mihályi László Desszert Szalonjában és legalább akkora izgalommal léptem át a küszöböt, mint Pierre Marcolini csokiboltjáét Brüsszelben.
Modern, visszafogott a berendezés, kellemes pisztáciazöld az uralkodó szín, szívesen elücsörögnék egy-két sütemény mellett, mert jó ott lenni. És a desszertek…mindegyik önmagában is műalkotás. Izgalmas formák és színek, rafinált ízek, finoman újrahangolt klasszikusok (mint az egyszemélyes, kerek dobostorta, vagy a csík-somlói), már megjelenésükben is különleges élményt nyújtanak, arra csábítva a betérőt, hogy mind-mind megkóstolja…
Mihályi László a cukrászmesterség alapjait a váci szakiskolában sajátította el. Dolgozott neves szállodákban, majd Európa több országában tökéletesítette tudását. A kilencvenes évek közepétől hajókon dolgozott pastry séfként, 2004 végén tért haza, az általa megálmodott édességeket két nagynevű Budapesti szállodában élvezhették a vendégek, 2008 nyarán megnyitotta Vác belvárosában a saját kis üzletét, a Desszert Szalont. 2008 tavaszán második helyezést ért el a párizsi Open de Desserts de France selejtezőn – 2009. januárjában első magyarként vett részt a tekintélyes lyoni cukrász világbajnokságon.
Mihályi László szerint a tálalás a legfontosabb dolog, mert a vendég először a szemével eszik.
„Az igazán jó édesség elgondolkoztató, amikor felszolgálják, mindenkinek azon kell törnie a fejét, vajon hogyan készülhetett." Azt olvastam, hogy az új édességek megalkotásának első lépéseként a mester kigondol egy színt és egy formát, majd elképzel hozzá egy ízt. Lerajzolja a desszertet, átgondolja milyen alapanyagból lehetne megvalósítani, aztán elkészíti, az első változatot a kollégái, majd a szűkebb vendégkör teszteli. Szívesen lennék kóstolóember nála! Nem idegenkednék a szokatlan fűszerezéstől és a merész újdonságoktól sem:-)
Bár először jártam a Desszert Szalonban, pontosan tudtam, mit szeretnének magammal vinni, mert nem lehettem annyira önző, hogy én ott kóstolok, aztán itthon elmesélem, így 4 dobozzal felpakolva távoztam. Remélem hamarosan rákerül a süteményes dobozokra és a papírszatyorra a műhely logoja, én ugyanolyan büszkén cipelném végig az utcán, mint egy Wittamer pakkot:-)
Amit kóstoltunk: az emblematikus egyszemélyes, kerek Dobostorta, a bűnös élvezetet nyújtó tonkababos csokoládétárt (amire Picilány azt mondta, hogy a legfinomabb csokis sütemény, amit valaha evett és mostmár ő is cukrász szeretne lenni),
francia krémes, Málta, Rosemary. Mindegyik orgazmus az ízlelőbimbóknak! Mennyire érzik, hogy valódi vajból, cukorból, csokoládéból, gyümölcsből készültek, adalékanyag és műizék nélkül!
Alig várom, hogy rendesen kitavaszodjon és megkóstolhassam a fagylaltját is, egy napsütéses hétvégén, családostól, Vác belvárosában, egy napernyő alatt ücsörögve a Desszert Szalon előtt.
Desszert Szalon
2600 Vác, Köztársaság út 21.