2009. március 17.

Ihlethiány - gombával töltött hús



Minden hétvégén komoly agymunkát igényel, hogy a következő hétre Nagylánynak olyan 4-5 napra való meleg ételt kitaláljak és el(ő)készítsek, amit az albérletében lehet melegíteni, vagy minimális idő ráfordítással be lehet fejezni, ráadásul a vasárnap előkészített akármi kibírja csütörtökig hűtőszekrényben (mélyhűtő nincs). Ezen a hétvégén kicsit szétcsúsztam, így holnap reggel viszi a „futár” a hét hátralévő napjaira az ellátmányt. Az alábbi gombás husi nagyon jól sikerült, pedig egyszerű. De nagyszerű:-)

Hozzávalók:
fél kg sertés comb
fél kg gomba (csiperke)
2 fej hagyma
5 dkg vaj
1 tk morzsolt majoránna
só, frissen őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
1 marék reszelt sajt
1 ek bio vegamix

A gombát és hagymát tisztítás után felszeletelem, majd egy kevés vajon megdinsztelem a hagymát, amikor üveges, rádobom a gombát, ízesítem sóval, borssal, majoránnával, ráreszelem a fokhagymát, majd kevergetve addig párolom, míg az összes leve elfő. Leveszem a tűzről és félreteszem hűlni. Közben a sertéscomb darabot könyvszerűen szétnyitom és kiklopfolom, a lehető legnagyobb téglalapot nyerve belőle. Sózom, borsozom és ráterítem a párolt gombát, majd megszórom reszelt sajttal és feltekerem. Alufóliába csomagolom és egy edényben, annyi bio vegamixes vízbe, amennyi ellepi, lassan, gyöngyözve megpárolom. Ha már puha a hús, kiemelem a főző léből, kicsomagolom és grill alatt pirosra sütöm. Szeletelve, friss salátával (vagy más körettel) tálalom.

10 megjegyzés:

sedith írta...

Ez is irtó jóól néz ki. Jut eszembe, nagyon régen csináltam (sőt, talán csak egyszer) a gombás göngyölt husit, amit egy volt fórumtársamtól tanultam. Még lehet, hogy holnapi húsnapomra beiktatom.

Édesanyám is mindig pakolt nekem készételt, amíg középiskolás voltam, de én annak örültem, amikor kedden elfogyott és attól kezdve magam főzőcskézhettem...:D házi nénim legnagyobb döbbenetére. Mindig ott sündörgött, végül, hoyg mit készítettem, annyira kíváncsi volt. Persze, mindig megkínáltam, de ritkán fogadta el, vagy csak éppen madárkányit vett el, mondván, hogy hát nem azért kapom én a pénzt, hoyg őt etessem! De mindig vittem neki hagymát, krumplit, ezt-azt, amit otthonról lehetett!
Aztán az egyetemen már abszolút én főztem magamnak. Vittem otthonról, persze, de csak 2-3 hetente jártam haza, és egyetemen amúgysem kellett minden napra készülni, tanulni!

Vesta írta...

Ügyesebb vagy mint én, mert én általában csak két napra való meleg kaját tudok becsomagolni vasárnap este a fiamnak, a többi napon eszi a főiskola könyékén található gyorséttermek egyhangú kínálatát!

gabojsza írta...

Szegény gyerek...

Tintaleves írta...

De jó dolga van egyeseknek! De a blogcímból kiderül, hogy meg is becsülik magukat!

KataKonyha írta...

Sorstársak vagyunk:) Nekem a fiam viszi a kaját, szerencsére nem válogatós nagyon, imádja a főzelékeket és a rakott dolgokat. Általában 3 napra csomagolok neki, de én is örökké agyalok...

trinity írta...

Ihlethiányom nekem is van...
Detto: egyetem-nagylány-albérlet-nem tud főzni+ diabetesz miatt speciális diéta....
Szóval mi fagyasztunk...
Aztán 3 hetente autóval 220km-es futárszolgálat, mert fagyosan nem lehet a vonaton vinni, meg nehéz is...

trinity írta...

Gabojsza,
Tőled főztem és nagggyon fini, köszi a receptet!!( természetesen a linket betettem...)

avarka írta...

En nem hagytam, hogy otthonrol fott etelt kuldjenek. (a fagyasztott - felolvasztott etelek nem olyan finomak, mint frissen, es a huto sem volt olyan nagy, hogy egyheti keszetel elfert volna, arrol nem is beszelve, h esetleg megromlik...)
Egy Horvath Ilona szakacskonyvet meg minimalis konyhafelszerelest vittem magammal, es elhataroztam, h megtanulok fozni :-) meg ugy is, hogy 40 lanyra jutott egy konyha. A terv az volt, h azt fozom, ahol kinyilik a konyv... az elso mu a turogomboc volt.
Ha egy pici lehetoseg is van, szerintem erdemes akar a kollegiumban is sajat ellatasra osztonozni a fiatalokat, ennyi kikapcsolodas kell a tanulas mellett, es a legjobb tarsasag ugyis mindig a konyhaban alakul. :-)

trinity írta...

Avarka,
a 2.típusú diabetesznél minden szénhidrátot grammra ki kell számolni miden étlezésre-nagy feladat lenne ez egy főzni nem tudó egyetemistának.(Néha még én is belekeveredek...)
A fagyasztott meg tényleg nem olyan finom, de a tk.liszt és barnarizs amúgy sem hozza azt az élvezeti értéket. Így meg egy csomag kaja épp annyi-amennyit rosszullét nélkül pont meg szabad enni. Spéci helyzet, sajnos...

tacs írta...

Trinity
Nekem is volt szerencém ehhez a diétához a terhességem alatt, a végén már egész belejöttem, a férjem írt nekem egy programot a gépre, ami kiszámolta nekem a kaják kalória és szénhidrátértékét, úgyhogy gyakorlatilag mindent meg tudtam főzni órákig tartó számolgatás nélkül. :)