2009. március 1.

Vargabéles


Megint egy „gyerekkori íz”, egy emblematikus erdélyi finomság. A lenti recept a Dolgozó Nő egy 1965-ös kiadásában jelent meg, és betűre pontosan ugyanúgy van lejegyezve Édesanyám 30 éves receptes füzetében is.

30 dkg lisztből, 20 dkg vajból, 10 dk porcukorból, pici sóval, 1 dl tejföllel omlós tésztát készítünk, 2 cipóra osztjuk és letakarva 2 órán át pihentetjük.

Közben két marék laskát (nálunk cérnametélt, másoknál szélesmetélt) kifőzünk és kihűtünk, kevés olvasztott vajjal összekeverjük, hogy ne ragadjon össze.

80 dg friss tehéntúrót áttörünk szitán, belekeverünk 4 tojás sárgáját, 30 dkg vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, 10 dkg mazsolát, 0,5 liter sűrű tejfölt és a 4 tojás jól felvert habját. Mindezt összekeverjük a megfőtt laskát (tésztát).

A két kis cipót kinyújtjuk és összehajtjuk, majd újra kinyújtjuk, egyiket tepsibe tesszük, ráhalmozzuk a túróslaskát és befedjük a másik kinyújtott lappal. 200 fokon előmelegített sütőbe toljuk, csökkentjük 160 fokra a hőmérsékletet és kb 1 óra alatt megsütjük. Forrón meghintjük vaníliás porcukorral, kb. 8 cm-es kockákra vágva, még melegen tálaljuk.

Ha a tészta készítésénél a 30 dkg lisztből 10 dkg-t finomra darált mandulára cserélünk, különleges ízélményben lesz részünk és még a XXIII.-ik VigyázKészFőzz! játékba is beleillik. Grenadine, köszönöm a magvas témát!


5 megjegyzés:

trinity írta...

Megint tanultam valami újat Tőled: én réteslapból készítettem eddig szintén cérnametélttel, de ez is nagyon jó...Mandulával meg egész más lehet, mint simán!

gabojsza írta...

Trinity, Erdélyben nem réteslappal készítik, hanem ezzel a tésztával. Nekem így jobban ízlik:-)
A mandulás meg csillagos ötös:-)))

Mamma írta...

Ezer éve nem ettem vargabélest:))
Azt hiszem, ezt (is) érdemes lesz kipróbálnom:))

Névtelen írta...

Elnézést a kotyogásért, de ugy hiszem a vargabéles receptjébe meny-
nyiségi hiba csúszott.
Azt írja, hogy 1,5 liter sűrű tejföl
és 30 dkg vaniliás cukor kell bele.
Én úgy gondolom, ezek a mennyiségek
egy kicsit túlzottak.
Bobojsza

gabojsza írta...

Bobojsza kedves, kotyogj csak nyugodtan, ha valami gyanúsan nem stimmel:-) Köszönöm az észrevételt, a tejföl mennyiséget valóban elírtam, a helyes mennyiség fél liter. A vaníliás cukorból 30 dkg kell. Én nem bolti vanilin cukrot használok, hanem egy magasabb befőttes üvegbe kristály (vagy por)cukorba dugok 2-3 rúd vaníliát, akár "használtat" is.