Megint egy „gyerekkori íz”, egy emblematikus erdélyi finomság. A lenti recept a Dolgozó Nő egy 1965-ös kiadásában jelent meg, és betűre pontosan ugyanúgy van lejegyezve Édesanyám 30 éves receptes füzetében is.
30 dkg lisztből, 20 dkg vajból, 10 dk porcukorból, pici sóval, 1 dl tejföllel omlós tésztát készítünk, 2 cipóra osztjuk és letakarva 2 órán át pihentetjük.
Közben két marék laskát (nálunk cérnametélt, másoknál szélesmetélt) kifőzünk és kihűtünk, kevés olvasztott vajjal összekeverjük, hogy ne ragadjon össze.
80 dg friss tehéntúrót áttörünk szitán, belekeverünk 4 tojás sárgáját, 30 dkg vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, 10 dkg mazsolát,0,5 liter sűrű tejfölt és a 4 tojás jól felvert habját. Mindezt összekeverjük a megfőtt laskát (tésztát).
A két kis cipót kinyújtjuk és összehajtjuk, majd újra kinyújtjuk, egyiket tepsibe tesszük, ráhalmozzuk a túrós laskát és befedjük a másik kinyújtott lappal. 200 fokon előmelegített sütőbe toljuk, csökkentjük 160 fokra a hőmérsékletet és kb 1 óra alatt megsütjük. Forrón meghintjük vaníliás porcukorral, kb. 8 cm-es kockákra vágva, még melegen tálaljuk.
Közben két marék laskát (nálunk cérnametélt, másoknál szélesmetélt) kifőzünk és kihűtünk, kevés olvasztott vajjal összekeverjük, hogy ne ragadjon össze.
80 dg friss tehéntúrót áttörünk szitán, belekeverünk 4 tojás sárgáját, 30 dkg vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, 10 dkg mazsolát,
A két kis cipót kinyújtjuk és összehajtjuk, majd újra kinyújtjuk, egyiket tepsibe tesszük, ráhalmozzuk a túrós laskát és befedjük a másik kinyújtott lappal. 200 fokon előmelegített sütőbe toljuk, csökkentjük 160 fokra a hőmérsékletet és kb 1 óra alatt megsütjük. Forrón meghintjük vaníliás porcukorral, kb. 8 cm-es kockákra vágva, még melegen tálaljuk.
Ha a tészta készítésénél a 30 dkg lisztből 10 dkg-t finomra darált mandulára cserélünk, különleges ízélményben lesz részünk.