2009. március 9.

Tojáshabos meggyes süti


250 g puha vajat habosra keverek 200 g cukorral, egyenként hozzáadom 3 tojás sárgáját és összekeverem.300 g liszttel és fél csomag sütőporral.
0,5 dl langyos tejbe elmorzsolok 5 g élesztőt és csipet cukorral felfuttatom, hozzákeverem a lisztes masszához. Ha túl kemény a massza, 2 ek tejföllel lazítom. Fél órát pihentetem hűvös helyen, mert ha meleg helyen keleszteném, nagyon lágy, kezelhetetlen tésztát kapnék.

Fél óra elteltével kinyújtom kb 1 cm vastagra, tepsibe helyezem, megszórom zsemlemorzsával és kirakom magozott meggyel, megszórom kevés fahéjjal és kb 1 ek barna cukorral. (Ha fagyasztott meggyet használok, azt érdemes jól lecsepegtetni a levétől).
150 fokra előmelegített sütőben sül 10 percig, közben 5 tojás fehérjét 250 g cukorral kemény habbá verem, egy citrom levét is hozzáadom, majd rásimítom a meggyes süti tetejére. Visszateszem a sütőbe és tűpróbáig sül, azaz még kb 15 -20 percig.

Naaaagyon finom:-)

9 megjegyzés:

Gábor írta...

Hat az tuti hogy finom, mar csak azert is mert imadom a meggyes sutiket. Amugy ma padlizsankrem keresgeles kozben akadtam az oldaladra es szuper jo, gratula hozza.

Ja a padlikrem igen finom lett, mindenkinek izlett idehaza. :D

gabojsza írta...

Köszönöm:-)))

Gabriella írta...

Keresztanyám készítette mindig ezt a sütit. Alig vártam, hogy kész legyen!!!

trinity írta...

Látszik is , hogy milyen finom...Most itt nyelek nagyokat:)))

Névtelen írta...

azt olvastam,h tonhalas meggyes süti:D

Névtelen írta...

Nem értem: azt írod, hogy negyed kocka friss élesztőt kell használni, viszont beszúrod, hogy 5 g. Egy élesztő 5 grammos. Akkor most ennek a negyede kell, vagy egy egész csomag? Válaszodat előre is köszi, mert még ma szeretném megsütni, mert nagyon jól néz ki! :)

gabojsza írta...

Az a fajta élesztő, aminek a negyede 5 gramm, az egészben (kockában) 20 grammot nyom, én ilyet használtam, de ha mondjuk Budafoki élesztő kockát veszel, az egészben 50 grammos.(5 grammos élesztőt szerintem nem árulnak).
Sok sikert a sütihez!:-)

Rozabanya írta...

Legfeljebb száraz élesztőt.

A süti nagyon jól néz ki:)

Gabojsza írta...

Abból meg nem lehet "negyed kockázni":-)))