2009. március 8.

Kéksajtos tarte paradicsommal és olajbogyóval

Picilány szakácskönyvet lapozgat, majd odajön hozzám: ilyet csináljunk, Anya! Csodálkozom, mert a kéksajtért nem rajong, a koktélparadicsomot meg leginkább nyersen szereti, de azon nyomban hozzá is láttunk, nehogy meggondolja magát!


Hozzávalók:
1 csomag (255 g) friss, készre nyújtott leveles tészta
15 dkg roquefort (vagy más kékpenészes sajt)
2 dl tejszín

koktélparadicsom

zöld olajbogyó
friss rozmaring, aprítva

frissen őrölt bors


A sütőformát ráfektetem a leveles tésztára, rányomom, így az kiszúrja magának méretre a tésztát, amit kézzel kicsit megnyújtogatok és benyomogatok a formába, teszek rá egy darab sütőpapírt, szórok bele lencsét és vakon sütöm 10 percet a 180 fokra előmelegített sütőben. Közben elmorzsolom a sajtot és összekeverem a tejszínnel. Megborsozom és belekeverem a rozmaringot. Eltávolítom a lencsét, a sütőpapírt és az elősütött tésztára kanalazom a sajtos masszát, mindegyikbe fektetek 2 fél koktélparadicsomot és zöld olajbogyót. Sütőben addig sütöm, míg a sajt megolvad és a teteje kissé megpirul.
Langyosan tálalom és zene füleimnek, mikor Picilányom kijelenti, hogy bizony, ő szereti a kéksajtot.


1000 recept és fortély - Nagy konyhai mindentudó

11 megjegyzés:

napmátka írta...

De guszta! Nagyon megkívántam, zseniális recept!

lúdanyó írta...

én sem rajongok annyira a kéksajtért (még), de ezzel meg fogok próbálkozni ...
hány éves a szóban forgó Picilány?

gabojsza írta...

Picilány 11 éves, Nagylány 18:-))))

Millie írta...

Remekül hangzik, akár egy gyors vacsora is lehet. Jövő héte kipróbálom.
Csókoltatom a család minden NŐjét! :-D
u

gabojsza írta...

Köszönjük, mi is Téged!:-)))

Eszter írta...

Gabojsza, segíts légyszi! Miért kell a tésztát elősütni és mit jelent, hogy vakon? Bocs, ha túl egyértelműt kérdezek, de nem sokat dolgoztam még levelessel. + itt Olaszországban van ez a pasta sfoglia, de nem nyújtott, viszont elég lapos, sütés után sem lesz olyan szép "leveles". Valamit rosszul csinálok? Köszi! :)

Gabojsza írta...

Az elősütésre azért van szükség, mert ha a „töltelékkel” együtt sütnénk (elősütés nélkül), a tészta elázna a tölteléktől és nem sülne meg rendesen, ezt úgy nevezzük, hogy „szalonnás maradt a tészta”. Vaksütésnél (miért vak? nem tudom, de ezt az eljárást így hívják), a tésztát nehezék alatt - hogy megtartsa a formáját - a majdani töltelék nélkül sütjük rövid ideig. (Leveles tésztánál ha nem tennék rá nehezéket a tészta felemelkedne és nem lenne hová tegyem a tölteléket) Vaksütés (maga az eljárás):a kész tésztát beleszabom az edénybe, zsír (sütő)papírral beborítom, majd nehezéknek babot vagy lencsét teszek rá (ezt a lencsét majd félreteszem és mindig ezt használom a vaksütéshez, főzésre már nem alkalmas ilyenkor). Remélem sikerült érthetően körülírnom:-)

A pasta sfoglia úgy tudom leveles tésztát jelent. Ha lapos marad az általában két ok miatt szokott előfordulni: nem elég friss a tészta, vagy túl vékonyra lett nyújtva. Saját tapasztalatból tudom, hogy a mélyhűtött (fagyasztott) leveles tészta sosem lesz olyan szép réteges és magas, mintha friss leveles tésztával dolgozok.
Ha jó ízű, ne törődj, hogy lapos maradt, ez nem pogácsa, itt nincs igazán jelentősége, mennyire "leveles". Amúgy ezt a receptet el lehet készíteni pite tésztával is (pâte brisée), receptje pld itt:
http://href.hu/x/bvoi

Sok sikert és írd meg kérlek, hogy sikerült!:-)

Eszter írta...

Egy tündér vagy, remélem, sokan mondták már. :) Hála a gyors és kimerítő válaszért, teljesen érthető.
Igen, a pasta sfoglia elvileg a leveles tészta. Idáig még csak fagyasztottat vettem, de van egy édes kis tésztabolt itt a közelben, megnézem, hátha van nekik friss. Imádom ezeket a kis boltokat.. :) ha kapok, még ma megcsinálom és azonnal referálok!! :) Köszi még egyszer!

Gabojsza írta...

Hajrá Eszter!:-)))
És köszönöm!

Eszter írta...

Hát elkészült. Hiú ábránd volt azt gondolni, hogy bemegyek a szupermarket-be és kis tortaformát veszek, ugye? Három nap keresgélés után nagyobb átmérőjűt, alacsonyabb, egyenesen emelkedő falút ugyan, de találtam, megvettem. A krémet előre kikevertem, én kicsit összevágtam az olajbogyókat és úgy tettem bele. Kivételesen a tészta is remekül sikerült (profi vaksütés) :). Egyetlen hibája, hogy olyan tömény a sajt, hogy kettőnél többet nem bírtunk megenni belőle. Jó, ez egy olasz házi, Isten tudja mióta érlelt sajt.. De a lényeg, hogy egyszerű, gyors és nagyon finom, apa is agyon dícsérte.. :) Köszi Gabojsza!

Gabojsza írta...

:-)))
Egészségetekre!