2009. március 26.

Lencsetorta


Olyan jó lett, hogy gyanítom, nem utoljára készült:-)

Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma, aprítva
2 kis fej vöröshagyma, aprítva
1 póréhagyma fehér része, aprítva
3-4 gerezd fokhagyma
1 csésze zöld lencse
2 csésze alaplé (húsleves)
3 db sárgarépa, durvára reszelve
3 ek zsemlemorzsa
1 kaliforniai paprika, apró kockákra vágva
3 ek olívaolaj
10 dkg füstöltsajt, nagyon apró kockákra vágva
2 tojás
só, frissen őrölt bors
1 kk szárított morzsolt majoránna

Egy gyorsforralóban puhára főzöm (kb 15-20 perc alatt) a lencsét a kétszeres mennyiségű húslevesben (akit nem zavar, főzheti leveskockás vízbe). Egy serpenyőben az olívaolajon megdinsztelem a vöröshagymát, pórét, majd a paprika kockákat is hozzáadom. Egy keverőtálba durvára reszelem a sárgarépát és jól összekeverem az aprított medvehagymával, reszelt fokhagymával, főtt lencsével, zsemlemorzsával, dinsztelt hagyma-paprika keverékkel, apró füstölt sajt kockákkal és a tojásokkal. Sózom, tekerek rá borsot, fűszerezem majoránnával és egy szilikon tortaformába (vagy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt sütőformába), előmelegített (170 fokos) sütőben sütöm kb 30 percig.
Legközelebb gombát is teszek bele. Nagyon, nagyon finom!

12 megjegyzés:

Mamma írta...

Bagojsza, készséggel elhiszem, hogy a medvehagyma is a hagymafélék családjába tartozik:)))
Teljesen el tudom képzelni, hogy mennyei lehet!
Jövő héten kerítek rá sort!

Ízlésszindróma írta...

jujj, ez nagyon jól hangzik, szerintem egyszer majd elkövetem:)

gabojsza írta...

Mamma, ne kötözködjünk, kérem!:-)))
Anita, próbáld ki, ISTENI!!!

Zsu írta...

Recept elmentve, zöld lencse beszerzés beütemezve :) Köszi Gabojsza :)

gabojsza írta...

Zsu, bármilyen lencséből jó lehet, azért használtam ezt, mert épp volt itthon, szeretem benne azt, hogy olyan "föld" íze van és nem kell áztatni, gyorsan puhul:-)

lúdanyó írta...

Ez nagyon finom lehet !! :)
Kipróbálom, csak még medvehagymát kéne valahonnan szereznem.

gabojsza írta...

Lúdanyó, szerintem medvehagyma nélkül is finom:-) (tegyél bele egy csokor friss petrezselymet!)

sedith írta...

Na, ha megvan még az a múltkori maradék lencsém, ami éppen zöld volt, akkor holnap ezt fogjuk enni. Igen, medvehagyma és talán póré nélkül is, de majd kiderül, hoyg van-e a zöldségesnél.
És sajnos tojás meg sajt nélkül is, mert én olyat holnap nem ehetek, de kitalálom én a módját, hoyg finom legyen!:)
Puszi

lúdanyó írta...

Megcsináltam, tényleg nagyon finom ! Sikerült medvehagymát is szerezni hozzá :) Fekete lencséből (Urid) készült és gyönyörű lett a fekete, piros, zöld egyveleg együtt. Köszi a receptet!

gabojsza írta...

De jó!:-))) nekem is nagyon ízlett, el is döntöttem, hogy gyakrabban alkotok lencséből:-)

Névtelen írta...

Medvehagyma útján jutottam el ide. Sőt, meg is csináltam. Sőt még gombát is tettem bele, ha már homár, legyen kövér ugye.
Nem mondom hogy rossz lett, ehető, de semmi extra. A medvehagymát meg szerintem felejtsétek ki belőle, én egy vastag csokorral tettem bele, mivel a kertemben terem, de semmit nem éreztem belőle. Tumáccs a többi íz. Bocsi ha nem rajongtam annyira mint mások:-(

gabojsza írta...

Ízlések és pofonok:-)
Életem Párja sem érzett tőle olyan katarzist, mint én, de kinek a pap, kinek a papné, ugye...
A medvehagymát ki is lehet hagyni, télen én is annak hiányában fogom újrasütni, de most nem maradhatott ki:-)))