2009. március 26.
Lencsetorta
Olyan jó lett, hogy gyanítom, nem utoljára készült:-)
Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma, aprítva
2 kis fej vöröshagyma, aprítva
1 póréhagyma fehér része, aprítva
3-4 gerezd fokhagyma
1 csésze zöld lencse
2 csésze alaplé (húsleves)
3 db sárgarépa, durvára reszelve
3 ek zsemlemorzsa
1 kaliforniai paprika, apró kockákra vágva
3 ek olívaolaj
10 dkg füstöltsajt, nagyon apró kockákra vágva
2 tojás
só, frissen őrölt bors
1 kk szárított morzsolt majoránna
Egy gyorsforralóban puhára főzöm (kb 15-20 perc alatt) a lencsét a kétszeres mennyiségű húslevesben (akit nem zavar, főzheti leveskockás vízbe). Egy serpenyőben az olívaolajon megdinsztelem a vöröshagymát, pórét, majd a paprika kockákat is hozzáadom. Egy keverőtálba durvára reszelem a sárgarépát és jól összekeverem az aprított medvehagymával, reszelt fokhagymával, főtt lencsével, zsemlemorzsával, dinsztelt hagyma-paprika keverékkel, apró füstölt sajt kockákkal és a tojásokkal. Sózom, tekerek rá borsot, fűszerezem majoránnával és egy szilikon tortaformába (vagy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt sütőformába), előmelegített (170 fokos) sütőben sütöm kb 30 percig.
Legközelebb gombát is teszek bele. Nagyon, nagyon finom!