2016. április 22.

Sonkás-spárgás strata, az olasz kenyérpuding


A strata az olasz cucina povera (szegénykonyha) egyik kedvenc fogása, amibe elhasználták a már szikkadt kenyeret. Maga a fogás rendkívül egyszerű, jól variálható. Általában van benne szikkadt kenyér, némi sonka, tojás és sajt , én most spárgával turbóztam fel a saját változatom.

Hozzávalók 4 főre:
4 karéj szikkadt kenyér
15 dkg sajt  (lehet füstölt is)
10 dkg vaj
20 dkg (zöld) spárga
10 dkg füstölt bacon
4 tojás
2 tk  (magos) mustár
2 dl tejszín
só és frissen őrölt bors


A kenyereket nagy falatnyi kockákra vágom, és kivajazott sütőtálba terítem. A sajtot, a bacont  és a vajat kis kockákra vágom és szétosztom a kenyéren, hogy mindenhova jusson mindkettőből. Ugyanígy teszek a spárgával is, miután megtisztítottam. A tojásokat felütöm, elhabarom a tejszínnel, elkeverem a mustárral, sózom, borsozom, majd óvatosan rálocsolom a sütőtálban várakozó alapra. A tálat 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tolom és nagyjából 35-40 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha alul szaftos, felül pedig kissé ropogós benne a kenyér.

1 megjegyzés:

Farkas Cecília írta...

Nagyon jól hangzik, tényleg isteni lehet - ki fogom próbálni valamelyik pörgős hétköznapon. Köszi a receptet! :)