A strata az olasz cucina povera (szegénykonyha) egyik
kedvenc fogása, amibe elhasználták a már szikkadt kenyeret. Maga a fogás
rendkívül egyszerű, jól variálható. Általában van benne szikkadt kenyér, némi sonka,
tojás és sajt , én most spárgával turbóztam fel a saját változatom.
Hozzávalók 4 főre:
4 karéj szikkadt kenyér
4 karéj szikkadt kenyér
15 dkg sajt (lehet füstölt is)
10 dkg vaj
20 dkg (zöld) spárga
10 dkg füstölt bacon
4 tojás
2 tk (magos) mustár
2 dl tejszín
só és frissen őrölt bors
A kenyereket nagy falatnyi
kockákra vágom, és kivajazott sütőtálba terítem. A sajtot, a bacont és a vajat kis kockákra vágom és szétosztom a
kenyéren, hogy mindenhova jusson mindkettőből. Ugyanígy teszek a spárgával is,
miután megtisztítottam. A tojásokat felütöm, elhabarom a tejszínnel, elkeverem
a mustárral, sózom, borsozom, majd óvatosan rálocsolom a sütőtálban várakozó
alapra. A tálat 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tolom és nagyjából 35-40
perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha alul szaftos, felül pedig kissé ropogós benne
a kenyér.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.