2016. március 31.

Kakaós csiga blundel tésztából


Pár éve Érsekhalmán egy lovas napon ettem Gondaanyu blundel tésztás kakaós csigájából, na azóta készülök megsütni magam is. Kár volt vele eddig várni, mert igaz, hogy időigényes, de semmivel nem macerásabb, mint egy hajtogatott pogácsatészta elkészítése. Ezek most kemencében sültek, és annyira finomak lettek... olyan igazi, békebeli kakaós csigák. Puhák is, levelesek is, ropogósak is. A búgócsiga-szerűen kiemelkedő közepe pedig – mint utólag kiderült – attól lett, hogy túl szorosan tekertem fel a tésztát.

Hozzávalók:
1 kg liszt
600 g vaj
100 g cukor
40 g friss élesztő
20 g só
500 ml tej
4 darab tojássárgája
vaníliás cukor, reszelt citromhéj

A töltelékhez:
50 g olvasztott vaj
50 g jó minőségű cukrozatlan kakaópor
200 g porcukor


A lisztet és a vajat 90:10 százalékban elosztom. A vaj 90%-át összegyúrom a liszt 10 %-val, téglalap alakúra formázom, és beteszem a hűtőbe. Az élesztőt feloldom a langyos cukros tejben, és a maradék hozzávalókból tésztát gyúrok, szép gombócot formázok belőle, kereszt alakban bevagdosom a tetejét, és meleg helyen fél órát kelesztem. 
Mikor a vajas rész már némileg visszakeményedett  a hűtőben (ne legyen betonkemény, mert bele kell dolgozni a tésztába!), a tésztán pedig a bevagdosások mély hasadásokká keltek, a kettőt összedolgozom: a tésztának négy "fület" húzgálok, hogy kereszt alakú legyen. A közepére teszem a vajas részt és a füleket a vajra hajtogatom, a két-két szemben lévőt egymásra. A lisztet mindig lesöprögetem a tésztafülekről. A beburkolt vajas részt párszor megcsapkodom nyújtófával, hogy elvékonyodjon, aztán a  tésztát téglalap alakúra nyújtom. Először szimpla hajtást végzek rajta, ami azt jelenti, hogy a kinyújtott tésztát képzeletben három részre osztom, a jobb oldali harmadot középre hajtom, aztán rá a baloldali harmadot. A lisztet megint lesöprögetem róla. Fordítok egyet a tésztán (90 fokkal elfordítom), újra téglalap alakúra nyújtom és dupla hajtást végzek rajta. Ezt úgy, hogy a tésztát képzeletben négy részre osztom, mindkét szélső negyedet középre hajtom, majd a két dupla réteget még egymásra. Ezután hűtőben pihentetem a tésztát egy órán keresztül. Pihentetés után megint nyújtom, és egy duplát hajtok rajta, így a tésztát összesen háromszor hajtogatom.

Hajtogatás után a tésztát fél cm vastagra kinyújtom, megkenem olvasztott vajjal, megszórom (szitával) porcukros kakaóval, és feltekerem. Felvágom 2 cm széles darabokra, a csigatekercsek végét bedugom a csigák alá, a csigákat megpaskolom, azaz picit ellapítom (ez cukrász trükk) majd sütőpapíros tepsibe rakom, nem túl szorosan egymás mellé. Negyed órát még szobahőmérsékleten kelesztem őket, majd kemencében, vagy 220 fokra előmelegített sütőben megsütöm. A csigákat gőzös sütőben kell sütni, ezért 5-6 jégkockát dobok a sütőbe amikor beteszem sülni. Porcukrozva, vagy porcukor nélkül, de langyosan a legfinomabbak.