2016. március 27.

Rozmaringos báránycomb


Idén is vágtunk bárányt, mint az utóbbi években mindig. Az idei egy élő súlyban 24 kg-os fiatal bárányka volt, elkészült belőle a hagyományos húsvéti menü, de a vasárnapi báránysült picit másképp készült, mint eddig.

Hozzávalók:
bárány comb
só, bors
4 ág friss rozmaring
2 fej hagyma
2 fej fokhagyma
fél bio citrom (kezeletlen héjú)
arasznyi darab füstölt szalonna
1 teáskanál (házi) chilikrém
1 dl száraz rozé bor

A combról ÉP levágta a csülök részt, amit akár meg is süthettem volna, de olyan kis vézna volt, hogy inkább belefőztem a levesbe. Ami csülök nélkül maradt, belefért az öntött vas edényembe, így idén abban sül a báránycombunk.
A húsról minden hártyát, zsírt eltávolítok. Az egyik fej fokhagymát megpucolom, a gerezdeket hosszában elfelezem-harmadolom, hogy karcsúbb darabkákat kapjak. A hagymákat megtisztítom, az egyiket 4 vastag szeletre vágom, a másikat elfelezem, egy fél citrommal együtt, a szalonnából szeleteket vágok. A combot helyenként megszurkálom egy hegyes, éles késsel, a keletkezett nyílásokba dugdosom a fokhagyma darabkákat és a rozmaring leveleket , majd alaposan sózom-borsozom. Az öntött vas edény alján megágyazok a combnak egy réteg szalonna szelettel, erre teszem a 4 vastag hagyma szelet, amire ráfektetem a húst. Köré rakom a második fej hagymát és a héjas, vízszintesen elfelezett fej fokhagymát ami majd krémesre és isteni finomra sül, a negyed citromok és rozmaring ágak társaságában. Öntök alá egy dl száraz Szentpéteri Kékfrankos rozé bort és bekenem a húst vékonyan, csak jelzés érték mennyiségű házi chilikrémmel. Betakarom a maradék szalonna szeletekkel, amikből a kiolvadó zsír sülés közben szépen belefolyik a fokhagymás-rozmaringos nyílásokba és megízesíti azt. Ráteszem az edényre a fedőt és betolom a 200 Celsius-fokos sütőbe. Addig sütöm lefedve, míg a hús vajpuha nem lesz, majd leveszem a fedőt és a felső szalonna szeleteket, majd a szaftjával locsolgatva szép pirosra sütöm. Hagyományos és/ vagy tökmagolajas krumplisalátával tálalom.
Áldott Húsvétot mindenkinek!