2013. március 27.

Húsvéti menü

Notburga barátnőmtől kaptam egy felkérést, hogy írjam meg, mi lesz nálunk a húsvéti menü, ezzel is ötleteket adva az arra kíváncsiaknak.

Karácsonykor csak Szenteste van tradicionális menü nálunk, míg a húsvéti forgatókönyv csütörtöktől-hétfőig minden évben ugyanaz.
Zöldcsütörtökre azt terveztem, hogy zsenge csalánfőzeléket teszek az asztalra, de attól tartok, a majd 40 cm-es hó alatt nem fogom megtalálni a csalánt, így marad  a spenót, tej- és lisztmentesen, jó fokhagymásan.


Pénteken levágjuk a 12-14 kg-os szopós bárányt, amit erdélyi szokás szerint, a fülétől a farkáig felhasználunk a húsvéti menübe. Készül majd tárkonyos bárányfej leves gerslivel
a belsőségekből bárány pástétom (drob),


vasárnapra megsütjük az egyik combját rozmaringgal megtűzdelve, tökmagolajos krumplisaláta lesz a körete.
Idén első alkalommal készítettünk magunknak Húsvétra kicsontozott hálós sonkát, 


és lesz göngyölt csülök is reggelire, házi ecetes tormával, friss kenyérrel, retekkel, újhagymával, a sonkával együtt főtt tojással.Kalács is készül, Édesanyám süti, remélem még sokáig esszük a kalácsát! Olyan foszlós, mint egy álom!


Hétfőn évek óta egy Kaskantyúi tanyán van a locsoló buli, lehet, hogy sütök túrós pogácsát, de kenyeret biztosan, nem is egyet, jelen információim szerint 36-an leszünk.


A desszert frontra vannak ötleteim, de majd eldől, mire lesz idő, így azt inkább Húsvét után mutatom!

Kellemes ünnepeket mindenkinek, ki erre jár!

Nincsenek megjegyzések: