2011. április 25.

Túrós pogácsa


Húsvét hétfő van, lányos háznál ilyenkor finom falatokkal és piros tojással várják a locsolókat. Mi évek óta egy kaskantyúi tanyán ünnepelünk a barátainkkal, ma mi látjuk vendégül a társaságot, 60 vendégünk lesz.
Legalább a fele biztosan meglocsol, „elhervadni” már biztosan nem fogok.
Este begyúrtam négyszeres adag túrós pogácsának valót, reggel kisütöttem, jól sikerült mind a háromszázhuszonkét darab:-)

Hozzávalók:
60 dkg liszt
50 dkg tehéntúró
33 dkg olvasztott vaj
2 tojás
30 g friss élesztő kevés tejben feloldva, vagy 5 g szárított élesztő
30-32 g só
A kenéshez: 1 tojás felverve, 1 teáskanál tejföllel és csipet sóval kikeverve

Az alapanyagokat jól összedolgozom és hűtőben pihentetem pár órát (estétől-reggelig, vagy ha azonnal sütöm, legalább 20 percig). A sütőt előmelegítem 200 fokra. Ha csak 20 percet pihentetem, amikor kiveszem a hűtőből a tészta igen ragacsos, így nagylelkűen lisztezem a deszkát, meg a nyújtófát. Ha egész éjjel pihent, sokkal jobb állagú, elég neki egy normál lisztezés. A tésztát egy-másfél cm vastagra nyújtom és pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt, vagy szőlőmagolajjal kikent sütőlemezre ültetem (ez utóbbi nagyon jól bírja a hőt és nem ég meg), majd legalább fél órát pihentetem, ezalatt szépen megkel.


A szaggatás utáni maradék tésztát újra összegyúrom, kinyújtom és kiszaggatom, mindaddig, míg el nem fogy. Pihentetés után megkenem a tetejét a felvert, tejföllel kikevert tojással, megszórom szezám maggal (vagy mákkal, lenmaggal, reszelt sajttal, vagy amivel tetszik) és kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütöm. Ha nem nyújtom túl vékonyra, és van elég ideje pihenni, szép magas pogácsáim lesznek, kinézetre rétegesek, pedig a tésztájuk nem is volt hajtogatva.

Ízbolygó receptje volt a kiindulópont, de nem hajtogattam és kevesebb vajat használtam hozzá.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.