2011. április 20.

Csicsóka torta


A szezon utolsó adag csicsókájából zöldségtortát készítettem medvehagymával és turbolyával.

Hozzávalók:
fél kg csicsóka
1 ek olívaolaj
3 szál újhagyma, zöldjével együtt
kis csokor medvehagyma
3 db egész tojás
3 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt
30 dkg sajt (maasdammer, vagy ementáli, durvára reszelve)
só, frissen őrölt bors
őrölt rozmaring (frissel jobb lett volna)
2 gerezd fokhagyma
1 csokor turbolya (finomra vágva)

Az újhagymát és medvehagymát felvagdosom, majd az olajon átfuttatom, ha kicsit összeesett, hozzáadom az aprított fokhagymát és még párszor megkeverem, ezalatt a hőtől illatos lesz a fokhagyma is. A csicsókát meghámozom, lereszelem a nagy lyukú reszelőn, ízesítem sóval, összekeverem a dinsztelt hagymákkal, az egész tojással, aprított turbolyával, liszttel, és a sajt kétharmadával. Szilikon tortaformába simítom és előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm 160 °C-on, majd kiveszem és rászórom a maradék sajtot. Visszatolom a sütőbe és további 15-20 percig sütöm (szintén 160 °C-on), míg a sajt szépen megpirul. Cikkekre vágva langyosan tálalom, de hidegen is finom. Húsmentes napra önmagában, de sült hús mellé köretnek is el tudom képzelni.

Innen az ötlet.

Aki nem jut medvehagymához, készítse nyugodtan csak újhagymával, és turbolya helyett petrezselyemmel.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.