2011. április 2.

Mogyorós zabfalatok


Íme az idei, 2011-es tavaszi segítsütim receptje.

Hozzávalók kb. 36 db nagyméretű kekszhez:
350 g zabpehely
200 g törökmogyoró
150 g tönkölyliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 / 4 teáskanál só
200 g nádcukor
200 g sózatlan vaj , szobahőmérsékleten
1 teáskanál vanília kivonat
1 tojás

Előmelegítem a sütőt 180 ° C-ra.
Egy-egy serpenyőben, pár perc alatt, alkalmanként megkeverve illatosra pirítom a zabpelyhet és a mogyorót (külön-külön!), majd hagyom mindkettőt hűlni. Ha kihűlt, a mogyorót gorombára aprítom.
Egy kis tálba, összekeverem a lisztet, szódabikarbónát és a sót, majd belekeverem a zabpelyhet. Egy másik tálba habosra keverem a tojást a nádcukorral, majd a vajjal és vanília-kivonattal. Belekeverem a zabpelyhes keveréket, egyneműsítem, majd kézzel kb. 3 cm átmérőjű golyókat formázok, a sütőpapírral borított sütőlapokra helyezem, egymástól tisztes távolságba. Egy pohár (sima) aljával ellapogatom, így lesznek kekszformájúak.
180 ° C-os sütőben sütöm 8-10 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek. Kiveszem a sütőből és 3 percig hagyom hűlni, mielőtt átemelem egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
Tetszés szerint egyik felüket csokiba mártva is készíthetjük. Jól záródó kekszes dobozban sokáig roppanósak maradnának, de a tapasztalat az, hogy gyorsan elillannak:-)

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

1 megjegyzés:

Follow me írta...

Múltkor találtam itt egy jó főzőtanfolyamot... lehet hasznos lehet nektek is: http://www.kuponvilag.hu/budapest/?a_aid=janicsar