2011. április 11.

Vörös lencse főzelék (liszt és tejmentes)


Imádom a lencsét (és nem csak én). Minden formában. A vörös lencsét különösen, mert elhatározástól fogva, hagyma pucolással együtt is fél órán belül asztalon, tálalva. A vasárnapi tyúksülttel ellentétben, ez beleillene a „sietős, elfoglalt anyukáknak való” kategóriába.

Hozzávalók:
fél kg vörös lencse
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek mustár (lehet magos is)
1 babérlevél
kevés olívaolaj
só, kevés frissen őrölt bors
víz

Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre dinsztelem, majd hozzáadom az áttört fokhagymát, ahogy megérzem az illatát hozzáöntöm a száraz vörös lencsét, a babérlevelet, és felöntöm annyi vízzel, hogy kb. két ujjnyival álljon magasabban, mint a lencse. Sózom, majd kis lángon, fedő alatt puhára főzöm, kb. 20-25 perc alatt, de figyelek, hogy ne hagyjam szétfőni. Ha szükséges, időnként pótolom a vizet, ha pedig sűríteni szeretném, legjobb, ha saját magával teszem: nagy részét kiszedem, a maradékot pépesre főzöm (még + 5-8 perc kell neki), majd a kivett részt visszaöntöm a főzelékhez. A végén jót tesz az ízének egy evőkanálnyi mustár, belekeverve.

Tükörtojással, vagy kolbászchipsszel tálalom.
(fogyott magában is, a kályhán lévő edényből kanalazva…”vigyázz, forró!...rájöttem”:-)).

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.