2011. április 11.

Vörös lencse főzelék (liszt és tejmentes)


Imádom a lencsét (és nem csak én). Minden formában. A vörös lencsét különösen, mert elhatározástól fogva, hagyma pucolással együtt is fél órán belül asztalon, tálalva. A vasárnapi tyúksülttel ellentétben, ez beleillene a „sietős, elfoglalt anyukáknak való” kategóriába.

Hozzávalók:
fél kg vörös lencse
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek mustár (lehet magos is)
1 babérlevél
kevés olívaolaj
só, kevés frissen őrölt bors
víz

Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre dinsztelem, majd hozzáadom az áttört fokhagymát, ahogy megérzem az illatát hozzáöntöm a száraz vörös lencsét, a babérlevelet, és felöntöm annyi vízzel, hogy kb. két ujjnyival álljon magasabban, mint a lencse. Sózom, majd kis lángon, fedő alatt puhára főzöm, kb. 20-25 perc alatt, de figyelek, hogy ne hagyjam szétfőni. Ha szükséges, időnként pótolom a vizet, ha pedig sűríteni szeretném, legjobb, ha saját magával teszem: nagy részét kiszedem, a maradékot pépesre főzöm (még + 5-8 perc kell neki), majd a kivett részt visszaöntöm a főzelékhez. A végén jót tesz az ízének egy evőkanálnyi mustár, belekeverve.

Tükörtojással, vagy kolbászchipsszel tálalom.
(fogyott magában is, a kályhán lévő edényből kanalazva…”vigyázz, forró!...rájöttem”:-)).

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

8 megjegyzés:

Bianka írta...

Finom lehet

Névtelen írta...

csak kérdem, hogy ez a Danone oldaláról van? Mert ott szó szerint ugyanez a recept van

Gabojsza írta...

NEM! Meg is nézem azonnal...:-(

Gabojsza írta...

Megnéztem, nem ugyanaz a 2 recept:-) Az enyémben van babérlevél és mustár is, az egy egyszerűbb változat, ami lehet ugyanolyan jó:-)A főzelékek önmagával való sűrítése meg örömteli, hogy terjed! Nem vagyok híve a rántással való sűrítésnek (nem bírja a gyomrom a rántást).

Névtelen írta...

Örülök, hogy nem lisztes rántás van benne, mennyivel finomabb és egészségesebb így a sűrítés.
Én indai módra szoktam készíteni a vörös lencsét, korianderrel, garam masala fűszerkeverékkel és paradicsommal.

cori írta...

Megfőztem, gyors, olcsó, finom. Ez már a 2. recept az oldaladról, szét fogok máskor is nézni, köszi.

Gabojsza írta...

Cori, én köszönöm!:-)

Névtelen írta...

Megcsináltam a receptet. Nagyon fincsi lett. A kétéves kisfiam alig hagyott belőle az apjának és nekem. Annyi különbséggel csináltam, hogy nem raktam bele mustárt a kicsi miatt. A tejföllel habart főzelékeket nem szereti, de az ilyenekért odáig van.