2011. május 2.

Narancsos nyúl gyömbéres karalábé pürével


Tizenkilenc évig nem ettem nyulat. Mit hagytam ki!... Mostanában próbálom bepótolni az elvesztegetett időt, igyekszem hetente készíteni valamit nyúlból. Ezúttal narancsos pácban sütöttem, karalábé pürével körítve.

Hozzávalók személyenként:
egy konyhakész nyúlcomb
2 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
fél narancs reszelt héja és leve
só és frissen őrölt bors
A körethez:
1 karalábé
csipet őrölt gyömbér
zöldség alaplé
só és frissen őrölt bors
1 ek kemény (érlelt) juhsajt, reszelve (pld. pecorino)

A nyúlcombot megmosom (különösen figyelve az esetlegesen rajtamaradt szőrökre), konyhai papírtörlővel megszárítom. Elkészítem a pácot: jó minőségű olívaolajba belereszelem a narancs héját, belefacsarom a levét, tekerek bele borsot, megsózom, belekeverem a szeletelt fokhagymát és jól összekeverem. A nyúlcombokat sütőtálba helyezem, majd a sűrű, illatos páccal wellness masszázsban részesítem, rájuk öntöm a maradék pácot, befedem alufóliával és betolom a 180 fokos sütőbe, ahol puhulásig sütöm. Ha már puha a nyúlhús, leveszem a fóliát és a szafttal gyakran locsolgatva szép pirosra sütöm. A kész combokat melegen tartom, a maradék szaftot forralással besűrítem.
A körethez meghámozom és feldarabolom a karalábét, majd alaplében puhára főzöm. Kevés főzőlével pürésítem, belekeverem a reszelt juhsajtot, majd őrölt gyömbérrel, frissen őrölt borssal, sóval (ha szükséges) ízesítem.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.