2011. május 9.

Epres spárgasaláta, tárkonyos tokaji furmint borecetes öntettel


Május az egyik legszebb hónap! Tombol a spárga és eperszezon, dúskálunk a jóban. Kevés, de jó minőségű alapanyagból pazar salátát kerekítettem vacsorára, egy pohár jéghideg rozé pezsgő kísérte.

Hozzávalók személyenként:
2-3 szál fehér spárga
2-3 szál zöld spárga
pár szem eper, megmosva és negyedelve
Az öntethez:
3 ek. extraszűz olívaolaj
1 ek. fűszeres tokaji tárkonyos borecet (kiváló minőségű, tokaji furmintból készült fűszeres ecetkülönlegesség, mely a friss bor jellege mellett hozza a természetes zöld fűszer ízét és illatát)
frissen őrölt rózsabors, vagy chili pehely, ízlés szerint (opcionális)

A spárgát megmosom, a fehéret (krumpli hámozóval) meghámozom, a fás végét levágom, a zöld spárgának a végét lepattintom, ott fog eltörni, ahol már nem fás. Mindkettőt falatnyi darabokra aprítom, a spárgarügyeket félreteszem.
A fehér spárgát (a spárgarügyeket kivéve) forrásban lévő sós, cukros vízbe helyezem (1 tk só, 1 tk nádcukor 3 dl vízhez) és 2 perc elteltével beledobom a fehér spárgarügyeket is, további 1 perc elteltével leszűröm, tányérra terítem, hagyom hűlni. A zöld spárgát nyersen használom, frissen hasonló az íze, mint a zsenge zöldborsónak.
Az epret megmosom, lecsumázom és negyedelem.
A spárgát és epret tányérra rendezem, elkészítem a saláta öntetet (elegyítem a borecetet az olívaolajjal) és meglocsolom vele a salátát. Tekerek rá rózsaborsot (bátrabbak chili pehellyel is próbálkozhatnak) és azonnal tálalom, egy pohár jégbehűtött rozé száraz pezsgő kíséretében.

A receptet a Tokaji Borecet Kft által szervezett bloggerversenyre alkottam.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.