2011. május 10.

Sáfrányos rizottó spárgával és garnélával


Nem gyakran főzök sáfránnyal, de ez a rizottó megérdemelte. Már az egyiptomiak is használták fűszerként, ételek színezésére, ízesítésére. A monda szerint, amikor Zeusz Hérával tartotta menyegzőjét, sáfrány nőtt az ágyuk körül és még a főisten is megittasult az illattól. A sáfrány ma is sok helyen afrodiziákum. A régi rómaiak mondása: „dormivit in sacco croci” (sáfrányágyon aludt), annyit jelent, hogy valakin vidám önfeledtség lesz úrrá. Állítólag nagyobb dózisban bódulatot, illetve nevetőgörcsöt okoz, 20 gramm már halálos adag lehet (elég drága módja az öngyilkosságnak) A rizottómat minden esetre szépen megfűszerezte, megszínezte. Pazar fogás.

Hozzávalók 4 főre:
30 dkg rizottó rizs
8-10 síp zöld spárga
fél kiló friss, vagy 20 dkg tisztított garnéla
1 fej salottahagyma
3+3 dkg vaj
3 ek Fragata olívaolaj
1,5 dl fehérbor
1-1,5 liter húsalaplé/rákalaplé
3-4 ek frissen reszelt parmezán
csipet Triselecta sáfrány

Ha sikerül friss garnélához jutnom, a páncéljából rákalaplevet főzök (olívaolajon 1-2 gerezd fokhagymával megpirítom a garnélák páncélját, felöntöm kevés fehér borral, adok hozzá, 1 fej vöröshagymát, 1 szárzellert, csokornyi petrezselymet és felöntöm 1,5 liter vízzel. 30-40 percig főzöm lassú tűzön, majd leszűröm a levét és azt használom a rizottóhoz). Ha tisztított garnélával készítem, leszűrt húslevest (csirke, vagy tyúk) használok alaplének.

A 3 dkg vaj – 3 ek olívaolaj keverékén enyhén megpirítom az apróra vágott hagymát, ráöntöm a rizst, pár percig kevergetem, hogy a hagymás zsiradék körülölelje a rizsszemeket, majd hozzáöntök kb. 1 dl fehérbort. Kevergetem, míg el nem fő a bor alkoholtartalma, majd merőkanalanként adagolom a rizshez a forró alaplevet, amíg al dentére nem fő a rizs (ez kb.18-20 perc), közben folyamatosan kevergetem. Úgy 10 perc elteltével hozzáöntöm a pohárnyi meleg alaplében áztatott sáfrányt, a legutolsó merőkanálnyi alaplénél a garnélákat és a falatnyira darabolt spárgát is a rizottóhoz keverem (nekik mindössze 4-5 percre van szükségük, hogy elkészüljenek). Elzárom alatta a hőforrást, keverek bele egy diónyi darabka vajat (kb 3 dkg, ettől még krémesebb és gazdagabb lesz), és maroknyi reszelt parmezánt is keverek bele.


Az Extenda által meghirdetett Egy csipetnyi Andalúzia receptversenyre készült, titkon reménykedek, hogy ott lehetek majd másik 13 versenytársammal együtt Martin Goldman, andalúz sztárséf főzőkurzusán, ami a receptverseny nyereménye:-)



UPDATE: ott voltam, a zsűri értékelése szerint második helyezést ért el a receptem!

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.