2011. május 7.

Tilápia filé citromos petrezselyemmártással


Egyre gyakrabban eszünk halat. A tilápia az egyik kedvencünk, a citromos petrezselyem mártás pedig bármilyen natúr, sült halhoz jól passzol. Pár perc alatt elkészül, bevásárlós-rohanós szombatra való jó kis ebéd.

Hozzávalók 4 főre:
6-8 tilápia halfilé
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
tengeri só és frissen őrölt bors

A mártáshoz:
egy citrom reszelt héja (Meyer citrom lenne az igazi, de olyanhoz csak egyszer jutottam hozzá a helyi Sparban)
egy citrom leve
1 nagy csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma, reszelve
ízlés szerint só és frissen őrölt bors
50 g vaj

A halat sóval és borssal ízesítem. A vajat összemelegítem az olívaolajjal egy serpenyőben és oldalanként 3-4 perc alatt megsütöm rajta a halat. Kiveszem és melegen tartom, majd elkészítem a mártást: a serpenyőbe letapadt ízes pörcöket feloldom a citromlével, hozzáadom a maradék vajat és kevergetem addig, míg a vaj világosbarnává válik (ez kb 2 perc). Belekeverem a citrom reszelt héját, a fokhagymát és az aprított petrezselymet, 1-2 percig kevergetem, hogy összeelegyedjenek az ízek, majd a szószra tálalom a halat.

Készítettem már petrezselyem helyett turbolyával is.

Innen ötleteltem.


Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

10 megjegyzés:

Hobbiszakács írta...

Mmmmm... igéretes ízkombináció! (És csudajó fotó!)

Bianka írta...

Fotó és hal elkészítése is remek

Amina írta...

Hmmmm nagyon jól hangzik és olyan régen ettünk már halat. Ki fogom próbálni

Névtelen írta...

tegnap lazacpisztráng mellé készítettem el a szószt és kívívtam a család elismerését:)
köszönöm a receptet
Csilla

Névtelen írta...

Ma elkészítettem a mártást, nagyon-nagyon finom lett! (igaz, a mártás leírásából kimaradt hogy mikor kerül bele a fokhagyma és a reszelt citrom héja, de megoldottam:-))

Gabojsza írta...

Igazad van, javítottam. Köszönöm!:-)

Névtelen írta...

tudnál nekem tanácsot adni a hal sütésével kapcsolatban? követtem a recept utasításait, de sajnos darabjaira esett minden filém és nem is pirult ilyen szépen, mint a képen :/ köszönöm a segítséget :)

Gabojsza írta...

Szárazon (üresen) szoktam felforrósítani a serpenyőt, majd bele teszem az olívaolajat és vajat. Amint a vaj elolvadt és kezd habzani, beleteszem a halat és nagy lángon sütöm pár percig, ha már kezd pirulni, akkor fordítom meg és sütöm még 1-2 perccel rövidebb ideig, mint az első oldalát. Akkor esik szét a filé, ha a sütést nem kellően forró serpenyőben, vagy alacsony hőforráson kezdi az ember, vagy ha a hal fagyasztott volt :-(
Az sem mindegy, hogy milyen serpenyőt használsz... én halat legjobban egy vastag (nehéz) Tefal serpenyőmben szeretek sütni.

Csilla Wéber írta...

Kipróbálom! Köretnek mit ajánlanátok?

Gabojsza írta...

Finom lenne ezzel a paszternák pürével: http://www.gabojsza.hu/2010/10/paszternak-pure.html