2008. június 11.

Bárány pástétom (drob de miel)



A tejes bárány belsőségeiből, a csipkehájba (csepleszbe) töltve és sütve készül a drob, mely az egyik legfinomabb pástétom-szerű, amit valaha ettem. Gyerekkoromban nem rajongtam érte különösen, de ahogy teltek az évek, azon vettem észre magam, hogy alig várom a húsvétot, hogy újra legyen:-)

Hozzávalók:
egy bárány lépe, tüdeje, veséje, mája, szíve
a bárány ép 
csipkehája (cseplesze), ennek hiányában egy jókora darab alufólia
4-5 db kemény, főtt tojás, apróra vágva
4 db nyers tojás
1 nagy csokor petrezselyem zöldje, nem túl apróra vágva
1 ek morzsolt bazsalikom
1 kk morzsolt csombor (borsikafű)
6-8 szál újhagyma
1 kk friss (vagy fagyasztott) kapor
bors, só
A belsőségek főzéséhez:
2-3 babérlevél
2-3 fej hagyma, apróra vágva
pár gerezd fokhagyma, zúzva


A belsőségeket, aprított vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet és kávéskanálnyi őrölt borsot - annyi hideg vízben, hogy ellepje felteszem főni. Lehabozom és addig főzöm, míg a tüdőt és májat megszurkálva tiszta, nem véres folyadék távozik belőlük. A belsőségeket kiszedem és félreteszem. Ha kihűltek, nagy lyukú húsdarálón ledarálom és egy keverőtálba összekeverem a tojásokkal, hagymával, fűszerekkel. A masszát betöltöm a csipkehájba, ha szükséges megvarrom, ha kimaradt valamennyi töltelék azt alufóliába hengerelve, kivajazott kalácssütő tepsibe vagy őzgerinc formában megsütöm. Ha kihűlt, ujjnyi vastag szeletekre vágom. Retekkel, újhagymával, párolt (zöld)spárgával, friss sótlan juhsajttal (kás) és friss kenyérrel előételnek fogyasztjuk a húsvét-vasárnapi ebéden. Nem csak húsvétkor finom :-)

A báránysajt recept volt az egyik nyertes a Heimann recept pályázaton. A másik nyertes receptem itt.

6 megjegyzés:

nosalty írta...

VÉGRE! én meg már azt hittem, hogy vaksi vagyok:-) keresztül-kasul kerestem a blogodon, amikor készítettem a szombati napról az összefoglalót... (de most belinkeltelek:-)

Névtelen írta...

Istenien néz ki,csak egy gond van..hol lehet beszerezni a bárány alkatrészeket?
Nálam ez lesz a gond a megvalósításhoz,sajnos...pedig nagyon szívesen megcsinálnám.

Gratulálok utólag a sikeredhez a versenyen!
Nóri

gabojsza írta...

Kedves Nóri,
Köszönöm :-)
Nálam a bárányalkatrész Erdélyből származott, még Húsvétkor. Itthon - Budapesten – a török hentesnél a Magyar u. 5 alatt, vagy Kónya György, Nagycsarnok, középső strang legvége, ahol a szürkemarha agancs van kiaggatva. (szerintem ezt már olvastad Fűszeres Eszternél).

Névtelen írta...

Köszi a tippeket csak egy a gáz, Pesttől 300km-re lakom:-)
Vajdasági vagyok..lent közép Szerbiában rengeteg a bárány,lehet is venni,de itt ha van is csak kukoricával hízlalt,nem legelésző és elég erős illatúak amit a család nem igazán szeret..
Lehet,hogy csak nem találtam megfelelő forrást, de nem adom fel:-)

N.

Névtelen írta...

Nagyon megörültem a receptednek.A férjem kedvence,soha nem csináltam,anyosom csinált mindig,de most megprobálkozom vele.Köszönöm hogy vagy!

Gabojsza írta...

Én köszönöm, hogy olvasol :-)
Kellemes Húsvéti Ünnepeket!