2008. június 2.

Rózsaszirom dulcsáca


Marosvásárhelyen mindig jelen volt a kamrapolcon, az udvarunkon virágzó illatos rózsa szirmaiból főzte a Mama. Most is van a kertben 2-3 tő illatos, nemes rózsa, idén sem hagytuk kárba veszni a szirmokat:-)

A következő recept szerint készül:

300 g rózsaszirmot megmosok, megszabadítok a sziromvégektől (attól a résztől, amivel a szirom csatlakozik a rózsavirághoz és ami általában fehér).
300 g mézet (de lehet cukor is) felolvasztok 1 dl frissen facsart citromlében, beleszórom a szirmokat a szirupba és folyamatosan keverve 4-5 percig főzöm. Tisztára mosott, csírátlanított üvegekbe szedem a lekvárt, rácsavarom a kupakot, fejre állítom és a langyos sütőben hagyom teljesen kihűlni.
Illatos, tömény, különleges ízű lekvár, abból a fajtából, amiből egy alkalommal nem eszünk meg egy egész üveggel.