2008. június 2.

Rózsaszirom dulcsáca


Marosvásárhelyen mindig jelen volt a kamrapolcon, az udvarunkon virágzó illatos rózsa szirmaiból főzte a Mama. Most is van a kertben 2-3 tő illatos, nemes rózsa, idén sem hagyta Édesanyám kárba vészni a szirmokat:-)

A következő recept szerint készült:

300 g rózsaszirmot megmosott, megszabadított a sziromvégektől (attól a résztől, amivel a szirom csatlakozik a rózsavirághoz és ami általában fehér).
300 g mézet (de lehet cukor is) felolvasztott 1 dl frissen facsart citromlében, beleszórta a szirmokat a szirupba és folyamatosan keverve 4-5 percig főzte. Tisztára mosott, csírátlanított üvegekbe szedte a lekvárt, rácsavarta a kupakot, fejre állította és a langyos sütőben hagyta teljesen kihűlni.
Illatos, tömény, különleges ízű lekvár, abból a fajtából, amiből egy alkalommal nem eszünk meg egy egész üveggel.

Egy csipkerózsa lekvár recept a Terebessen.

8 megjegyzés:

prante írta...

ez de jó! köszi, hogy megosztottad!

Hobbiszakács írta...

Ez az, köszi szépen :-)

A színe... mintha csak tegnap lett volna.

Már csak az illatos rózsa és a Mama hiányzik...

Névtelen írta...

mire használjátok ezt a lekvárt?
alika

gabojsza írta...

Gyerekkoromban sokszor reggeliztem vajaskenyérre kenve. de nagyon intenzív íze van, néha rájárunk, csak úgy, kiskanállal:-)

Hobbiszakács írta...

Vajaskenyérre a szilva- és a barackíz, na meg hecserli jó. De még milyen jó (volt). A rózsadulcsácát apró kekszre téve, tea vagy kávé mellé szolgálták fel. Vagy csak tisztán, egy mokkáskanállal...

KatAnyaka írta...

Hűű, ezt én is kipróbálom, köszi!!

Ciluklári írta...

Gabojsza, emlékszel még r, hogy mennyi lett belőle??

Gabojsza írta...

Sajnos nem :-(
Olyan rég volt, azóta sem csináltam...