2008. június 3.

Visinata, avagy házi meggylikőr


Ökomenikus családban élek. ÉP római katolikus, én ortodox, lányaink reformátusok. Annak idején nem tudtunk volna templomban megesküdni, mert nem akartak minket addig összeadni, míg egyikünk nem tér át a másik vallására. De ahogy annyi mindent, ezt a kérdést is megoldottuk és egy szép, júniusi napon olyan meghitt, idilli egyházi esküvőnk volt Maroscsapón, hogy romantikusabbat, szebbet kívánni sem lehet…Édesapám legjobb barátja, László Zoltán református lelkipásztor kötötte össze az életünk Isten színe előtt, majd ő keresztelte mindkét lányunkat. Tőle származik az alábbi recept is, mert ő készítette messze a legjobb visinátát.
A meggy a tündérkertből való:-)

Szüleim minden évben 25 literes demizsonban készítik, én most egy saját „próba-tételre” vágytam, csupán egy csinos kétliteres üvegben, ezzel is emlékezve drága Zoli bácsira.
A sikeréről majd karácsony táján beszámolok.

Minden 4 kg, megmosott, szárától megszabadított meggyhez 1 kg cukor szükséges. Egy öblös üvegbe rétegezzük a cukrot a meggyel, kitesszük a napra amíg a cukor teljesen elolvad. Az erjedés megindulása előtt ráöntünk – négy kiló meggyenként - 1 liter (96 fokos) tiszta szeszt, fél liter 40 fokos rumot, 2 dl (jó minőségű) konyakot és 1 rúd vaníliát apróra vágva.

Karácsonyig (sötét) hűvös helyre tesszük, néha meglötyköljük és türelmesen várunk úgy 6 hónapot.:-)

26 megjegyzés:

Hobbiszakács írta...

A 96 fokos szesz "pro analysi" vagy gebulához való "tehnikai tisztaságú" volt?

:-))

gabojsza írta...

Na de kérem!...:-)))
Amúgy még nem olvadt el a cukor, így a szesz kérdéssel foglalkozni van még pár napom. Legvalószínübb a gyógyszertári forrás:-)

Mindennapi Manna írta...

Budapesten ismertek olyan helyet, ahol fél decinél nagyobb mennyiségben lehet vásárolni 96 százalékos alkoholt? Vagy maradnak a határon túli rokonok, barátok, ismerősök. Szerbiában, Erdélyben még lehet kapni boltban is.

Névtelen írta...

Hali!

Létezik ez, hogy 1L tiszta szesz kell hozzá? Az legalább 8.000 forint ráadásul nemigen adnak sehol ennyit max 1dl-t.

gabojsza írta...

Hááát, létezik...
Ez a recept még abból az időből való, és onnan, ahol a tisztaszeszt nem gyógyszertárban árulták és nem decire.
Az általam készített mennyiséghez összesen 3 dl lesz szükségem, ha más nem, három helyről összeszedem. A végeredmény mindenképpen megéri:-)

BeckZsu írta...

Én már csináltam hasonlót tiszta szesz nélkül; 1 kg meggyhez 1 l vodka + cukor arányban. Úgy is kellemes volt. A meggy is :)

Névtelen írta...

Akkor végülis 4kg meggy 1 kg cukor és ehhez kell 3dl alkohol? Így mennyi rom és konyak kell hozzá?

gabojsza írta...

Bocs, félreérthető voltam. Az alaprecept 4 kg meggy, 1 kg cukor, 1 l szesz. Én most mindössze 1,2 kg meggyből készítem, ehhez kell a 3 dl szesz és 30 dkg cukrot tettem a meggyre. Remélem így már világos:-)

Névtelen írta...

Budapesten a Király utcai patikában (90. házszám környéke)nincsen deci-korlát, legalábbis nekem karácsonykor simán és kedvesen adtak 2,5-3 dl-t, legközelebb meg kedvesen hígították is a megfelelő töménységűre.

Vesta írta...

Gabojsza, ha leszűrted ezt a likőrt, a meggyet felhasználod még valamire?

gabojsza írta...

igen, sütibe, vagy csak úgy, megeszegetjük...Igen jóízű és igen alkoholos:-)))

Kinga Túrsz :) írta...

szted a pálinka is megteszi a tiszta szesz helyett?

gabojsza írta...

Volt, hogy meggypálinkával készítettük, de nem az igazi...tiszta szesszel jobb:-)

Szent György Alapítvány írta...

Menjetek át Romániába, akármelyik élelmiszerboltban kaptok étkezési finomszeszt barátságos áron. Szerintem az ukránoknál is van.

Névtelen írta...

Én tudok szerezni! 3000/liter 96%os! Akit érdekel jelezzen itt: radovicsbarna@freemail.hu

Névtelen írta...

Erdélyben (ma Románia) szinte minden boltban kapható Alcool rafinat néven. Az 1 literes kiszerelés 59,26 RON, ami átszámítva sem rettenetes összeg. (én tavaly vettem Biharpüspökiben /Episcopia Bihor - Nagyvárad mellett van/ a REAL-ban.
Mivel Románia már néhány éve EU-s tagállam, a jelenleg érvényes uniós vámszabályok szerint 10 liter/fő áthozása engedélyezett (http://vam.gov.hu/viewBase.do?elementId=4657#2).

Névtelen írta...

"legközelebb meg kedvesen hígították is a megfelelő töménységűre"

Megjegyzendő, hogy a visinátához az alkoholnál a "minél töményebb, annál jobb" elve kell érvényesüljön. Tehát a patika már csak kedvességből se higítgassa azt az eleve rossz "töménységét", ami náluk úgy nagyjából 90%! (Hisz ez még csak nem is igazán tömény!)
Vizet mindenki tehet hozzá otthon is ... ám az érett meggyből az nem igazán oldja ki az aromát, ha nagyon híg. Maga a kioldás (az extrakció) kell majd higítsa az egészet.
S mint a közmondás mondja - "olcsó húsnak híg a leve", míg a híg alkoholnak csak simán likőr a neve ...

Mamka írta...

Én is vodkával készítettem az idén, még jobb is,mert a meggy nem annyira csípős.:)Már alig van belőle,kieszegettük.:)

viola írta...

Tegyetek hozzá egyszerüen gabonapálinkát! A fejünk úgyis a cukortól fáj és nem a hozzáöntött alkoholtól!

Erzsébet Puskásné Gózon írta...

Nyáron készítettük el, most Karácsonykor kóstoltuk meg.... Isteni finom és a meggy különleges desszert volt a családi ebédhez!
Köszönjük a receptet!

Ilona László írta...

Nekem most fogyott el a két évvel ezelőtti. Most készül majd az újabb adag. Köszönöm a receptet.

Istar73 írta...

Én meg szoktam olvasztani keserűcsokit, jégkockatartót félig töltöm, bele 1-1 szem meggy, megint csoki.

Névtelen írta...

Kedves Gabojsza! Meggylikőr receptet kerestem az interneten, amikor rátaláltam az Ön blogjára. Különös értéke van számomra, hogy Ön a László Zoltán receptjét közli, hiszen jól ismertem őt.A férjemnek kollégája volt, én pedig tisztviselőként együtt dolgoztam vele a marosvásárhelyi Kistemplomi gyülekezetben. Érdekes, hogy a meggylikőr receptjéről nem hallottam, hanem a kocsonya készítéséről tudtam csupán.
Kedves Gabojsza, a kérdésem az lenne, hogy a 6 hónapos pihentetés alatt az edényt le kell-e kötni, zárni valamivel? Feltételezem, hogy igen...
Szeretettel köszöntöm, Erzsébet

Gabojsza írta...

Kedves Erzsébet, az üveget előbb gézzel, majd - az érlelési időszakban - parafa dugóval szoktam lezárni. Különös öröm számomra, hogy olyan készíti el, aki ismerte drága Zoli bácsit!

Laci írta...

A recept tökéletes. Mi is hasonloan készitsük a Visinatat, annyi különbséggel hogy az idén özzesszeállitott visinatot csak a jövö évi meggyéréskor szürjük le. Hogy milyen az izze egy ilyen készitménynek azt legjobban azok az amerikaiak tudnák megmondani akiket megkináltam Vasingtonban.
Egy liter egy pár perc alatt elfogyott és a szájukat nyalták mindannyian. Ott nem ismerös a meggy.A leányom kérésére vittük a visinátát.

Unknown írta...

Köszönöm a receptet,!!!