2008. június 12.

Lucskos káposzta


Ez a levesnek sűrű, egytálételnek híg étel receptje is benne van a nagyon fontos, főleg családi recepteket tartalmazó füzetembe, közvetlenül a csülkös bableves receptje után. Az a különbség, hogy bablevest még sosem főztem (míg Édesanyám él, nem is fogok, olyat mint Ő úgy sem tudnék), lucskos káposztában már jó vagyok:-) Keveset még nem sikerült főzni belőle, de olyan nagyon finom, hogy szívesen megesszük másnap is.
"Vegyes disznóhúst: bőrös fej, csülök, lapocka, füstölt hús - megfőzünk, levébe cika édes káposztát teszünk. Csomborral, kaporral, fehérborssal, sóval ízesítve puhára főzzük. Világos rántást tejföllel kikavarunk, ezzel sűrítjük. Lucskot mellé adjuk." A mi családunk leggyakrabban jó húsos oldalasból, vagy csülökből főzi, rántás nélkül, mert arról már legalább 30 éve leszoktunk.

Hozzávalók:
egy fej újkáposzta (kb másfél kg)
egy szép darab húsos oldalas (nálam most kb másfél kg), vagy bőrös fej, csülök, lapocka
1 szelet házi füstöltsonka bőrke része, csak az íze miatt:-)
1 tk mangalica zsír
2 nagy fej hagyma
1 nagy pohár tejföl
friss, vagy szárított kapor (minél több, annál jobb)
1 ek csombor
1 ek étkezési keményítő
1 kk őrölt édesnemes paprika
kevés ecet

Az oldalast még a hentesnél feldaraboltatom, itthon kisebb darabokra vágom. A legnagyobb serpenyőmben felforrósítom a zsírt és a húsdarabokat pár percig minden oldalukon megsütöm, jó kis pörzsanyag képződik rajtuk, majd átemelem őket egy 7 literes fazékba és forrásban lévő vizet öntök rájuk úgy, hogy bőven ellepje. Hozzádobok egy darab házi füstölt sonka bőrke részét, nagyon jó ízt ad a levesnek. A serpenyőben visszamaradt zsiradékban megdinsztelek egy fej apróra vágott hagymát, majd azt is a leveshez adom. Borssal fűszerezem, sót csak akkor adok hozzá, mikor a hús már majdnem puha. Közben feldarabolom az új káposztát (kb 5X5 cm-es kockákra) és ha már a hús majdnem jó, hozzáadom a káposztát, kaprot, csombort, sót. Addig főzöm, míg megpuhul a káposzta, de még nem esik szét. Közben a másik fej hagymát aprítás után megdinsztelem és megszórom egy kiskanál fűszerpaprikával, hozzáadom a leveshez, hogy ne legyen sápadt, de ez el is hagyható, ízlés dolga. 1-2 ek vörösborecettel savanyítom. Egy nagy pohár tejfölben elkeverek 1 ek étkezési keményítőt és ezzel sűrítem be a levest. Pár perc együttforrás után tálalhatok. Másnap, talán még finomabb… leggyakrabban lapótya követi (erdélyi lángos-féle, kicsit édeskés tésztából, amit lekvárral megkenve eszünk).

20 megjegyzés:

BeckZsu írta...

Hát most jó éhes lettem, így kora délután... Éppen ma barátnőmmel beszélgettünk, mit főzzünk, és megegyeztünk, hogy itt az ideje a lucskos káposztának :)

Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek írta...

Ennek a receptnek nagyon örülök, a lucskoskáposzta ugyanis hetente előforduló ebéd volt az általános iskolámban, és én imádtam, de anyu nem ismerte.

Kinga írta...

Éljenek az erdélyi/székely konyharemekek és az elszármazott, de gasztro-hagyományőrző remek háziasszonyok!!!

gabojsza írta...

Éljen!:-)))

Sármos szaki írta...

Kingának!
Ennek semmi köze a székelységhez, ha gasztronómiai történelmet olvastál volna akkor nem írnál ilyen blődséget!

Más:
A recept, egyébként teljesen eltér az eredeti recepttől, és így egy kissé (elnézést a fogalmazásért) moslék jellege lett!

A receptek közül ez a sor végén szerepelne nálam, és nem azért mert lucskos káposzta, hanem mert így van elkészítve!

Alapból, rántás nélkül egy étel (ami erre van felépítve)nem lehet jó! Aztán meg ahelyett, hogy lisztet használnánk a sűrítéshez, inkább tegyünk bele jó sok mesterséges kotyvalékot, hátha nem eszünk eleget napközben belőle!
Jó étvágyat 21. század!

Kótyavetye írta...

Részben osztom "Sármos" véleményét, de csak részben!
Én sem szeretem a mesterséges dolgokat és nem is használom, de ezt mindenki döntse el maga, hogy mit eszik!
Az étel maga, nagyon finom, habár tájegységenként változó az elkészítési módja.
Itt megint csak "ki hogy szereti" a nézet.

Üdv Kótyavetye


Nézzetek be ide is:

Ingyenes aukciós portál

gabojsza írta...

sármosszaki, biztos, hogy ide akartál kommentelni??? Most újra átolvastam a több, mint egy éve bepötyögött receptet, de én mesterséges kotyvalékot nem találtam benne. Amúgy ha olvasnád a blogom, tapasztalnád, hogy a konyhám mentes a mű adalékoktól, amit lehet magam állítok elő, amit készen veszek, azt pedig abból a fajtából igyekszem venni, ami a lehető legtermészetesebb.
Azt, hogy én SEMMIT nem készítek rántással, az ne zavarjon ennyire, nem a te gyomrod ég a rántástól hanem az enyém. A te moslékodat készítsd nyugodtan rántással, ahogy tetszik.
Mi az eredeti recept?
Ezen sokáig lehetne vitatkozni. Én az Édesanyám által, gyerekkoromban, Erdélyben készített leves receptjét írtam le és akkor is ezt főzöm a családomnak, ha egy "szaki" nem találja elég hitelesnek. Az, hogy ez a recept nálad a sor végén szerepelne, azt bocs, de nagy ívben lesz@rom. Nem szoktam ilyen stílusban válaszolni, de "amilyen az adjon Isten..." :-)

Lilla írta...

szerintem a sok sötét a keményítőről hiszi azt h ipari hulladék...

lemontree írta...

Én még csak most akarom megfőzni de mit ijesztget az akinek nem tetszik? Ahány ház, annyi szokás , én pl. pulykamellből főzöm és majd megírom,hogy elfogyott-e.márti

Gabojsza írta...

Hajrá Márti! Jó lesz az pulykamellel is:-)

lemontree írta...

Nagyon finom lett a csirkemellel a káposzta. Én is a menzáról emlékeztem rá.A családnak is nagyon izlett. Köszönöm a receptet és persze a többit is. Már néhányat kipróbáltam innen és nem csalódtam .
üdv: Márti

Gabojsza írta...

Márti, köszönöm!:-)

Dlaci írta...

Ami a "magasról lecsinálást" illeti, magam is csatlakozom hozzá. Még annyit, hogy én is erdélyi vagyok, a leves nagyon finom, ilyen moslékot szívesen eszek bármikor :-) És köszönöm!

Névtelen írta...

Hm, ez fincsi lehet, sajnos a párom csak csirkét eszik, kénytelen vagyok csirkemellből elkészíteni, pedig de finom lehet bőrös, "csimbókos" disznóságokból!

cyn írta...

én is elkészítettem, és nagyon finom. mellesleg, én semmilyen rántott levest nem készítek, mert egyszerűen nem szeretem. és isteni finom levesek vannak, ahogy ez is, rántás nélkül is. és nem nevezném mosléknak!
pici módosításokkal, de én is így készítem!

cyn írta...

én is elkészítettem, és nagyon finom. mellesleg, én semmilyen rántott levest nem készítek, mert egyszerűen nem szeretem. és isteni finom levesek vannak, ahogy ez is, rántás nélkül is. és nem nevezném mosléknak!
pici módosításokkal, de én is így készítem!

mhambalgo írta...

s^Sajnos nincs itthon csombor.Tudnàm valamivel helyettesiteni?üdv,flafi

Gabojsza írta...

talán kevés kakukkfűvel megpróbálnám, de nem lesz ugyanaz...(én várnék egy napot és vennék csombort, azaz borsikafüvet)

Névtelen írta...

Kedves Gabojsza!
Megfőztem, isteni!!! Bár szokás szerint ízlésemre alakítottam: Ízesítéshez még használtam egy kis őrölt köményt, csombort elhagytam (még több kapor!), tettem bele 3 szem paradicsomot felkockázva.
Más: Sármos szakinak a "sármos" minden bizonnyal nem a modorára vonatkozik. A jómodor osztásakor a sor végén szerepelt. Egyen ő sok-sok gluténos fehér lisztet rántásban és egyebekben!
Épp azért vettem fel az oldaladat a kedvencek közé,, mert a receptjeid egészségesek! Üdv, Ili

Gabojsza írta...

:-))
Köszönöm Ili!