2008. június 12.

Erdélyi lucskos káposzta


Ez a levesnek sűrű, egytálételnek híg étel receptje is benne van a nagyon fontos, főleg családi recepteket tartalmazó füzetembe, közvetlenül a csülkös bableves receptje után. Az a különbség, hogy bablevest még sosem főztem (míg Édesanyám él, nem is fogok, olyat mint Ő úgy sem tudnék), lucskos káposztában már jó vagyok:-) Keveset még nem sikerült főzni belőle, de olyan nagyon finom, hogy szívesen megesszük másnap is.
"Vegyes disznóhúst: bőrös fej, csülök, lapocka, füstölt hús - megfőzünk, levébe cika édes káposztát teszünk. Csomborral, kaporral, fehér borssal, sóval ízesítve puhára főzzük. Világos rántást tejföllel kikavarunk, ezzel sűrítjük. Lucskot mellé adjuk." A mi családunk leggyakrabban jó húsos oldalasból, vagy csülökből főzi, rántás nélkül, mert arról már legalább 30 éve, gyomorproblémák miatt leszoktunk.

Hozzávalók:
egy fej káposzta (kb másfél kg)
egy szép darab húsos oldalas (nálam most kb másfél kg), vagy bőrös fej, csülök, lapocka
1 szelet házi füstölt sonka bőrke része, csak az íze miatt:-)
1 tk mangalica zsír
2 nagy fej hagyma
1 nagy pohár tejföl
friss, vagy szárított kapor (minél több, annál jobb)
1 ek csombor
1 ek étkezési keményítő
1 kk őrölt fűszerpaprika
kevés ecet

Az oldalast még a hentesnél feldaraboltatom, itthon kisebb darabokra vágom. A legnagyobb serpenyőmben felforrósítom a zsírt és a húsdarabokat pár percig minden oldalukon megsütöm, jó kis pörkanyag képződik rajtuk, majd átemelem őket egy 7 literes fazékba és forrásban lévő vizet öntök rájuk úgy, hogy bőven ellepje. Hozzádobok egy darab házi füstölt sonka bőrke részét, nagyon jó ízt ad a levesnek. A serpenyőben visszamaradt zsiradékban megdinsztelek egy fej apróra vágott hagymát, majd azt is a leveshez adom. Borssal fűszerezem, sót csak akkor adok hozzá, mikor a hús már majdnem puha. Közben feldarabolom az új káposztát (kb 5X5 cm-es kockákra) és ha már a hús majdnem jó, hozzáadom a káposztát, kaprot, csombort, sót. Addig főzöm, míg megpuhul a káposzta, de még nem esik szét. Közben a másik fej hagymát aprítás után megdinsztelem és megszórom egy kiskanál fűszerpaprikával, hozzáadom a leveshez, hogy ne legyen sápadt, de ez el is hagyható, ízlés dolga. 1-2 ek vörösborecettel savanyítom. Egy nagy pohár tejfölben elkeverek 1 ek étkezési keményítőt és ezzel sűrítem be a levest. Pár perc együtt forrás után tálalhatok. Másnap, talán még finomabb… leggyakrabban lapótya követi (erdélyi lángos-féle, kicsit édeskés tésztából, amit lekvárral megkenve eszünk).