2013. március 27.

Házi ecetes torma


Nagy divat manapság kiváltani a bolti termékeket házi, saját készítésűvel, és mi lenne aktuálisabb pár nappal Húsvét előtt, mint a húsvéti sonkához való, szinte kötelező reszelt torma. 
A napokban a gasztroblogokon házi ecetes torma receptek egész tárháza vonult fel, íme a Gabojsza-féle változat. Minél kevesebb alapanyag kell valamihez, annál inkább érdemes a lehető legjobb minőségűt használni. És mi kell – szerintem - a jó ecetes tormához? Friss torma, finom tokaji borecet, méz, vagy egészséges STEVIA édesítőszer, meg egy kis parajdi só. Ennyi. Ja, és vagy szkafanderben reszelünk tormát kézi reszelőn, vagy villámgyorsan leküldjük a gépen, így max. 1 papírzsepi kell a művelethez. Bitang erős, de így szeretjük!

Hozzávalók egy kis üveg (2 dl) ecetes tormához:
1 db torma, ebből nekem tisztítás-reszelés után 12 dkg reszelt torma lett
fél dl forró víz
0,3-0,5 dl (tokaji bor)ecet
1- 2 evőkanál méz, vagy stevia
1/2 csapott teáskanál (parajdi) só
fél mokkáskanál aszkorbinsav

A forró vízben elkeverem a borecetet, az aszkorbinsavat*, feloldom a mézet és a sót, megkóstolom és igazítok az ízén ecettel, vagy édesítőszerrel, míg kedvemre való nem lesz. Ráöntöm az egészet az előzőleg megpucolt és a nagy lyukú reszelőn lereszelt tormához, blenderben (vagy késes robotgépben) krémesre elkeverem, majd jól elmosott, jól záródó üvegbe teszem.


Frissen jó erős, de 2 nap után már ehetőre szelidül.
A rózsaszín változathoz kevertem 1 evőkanál céklalevet, a buli kedvéért. Reszelt céklát belekeverve egészen pink árnyalatokban pompázó tormakrém is előállítható, de mindenképp hűtőben tárolandó.

*aszkorbinsavat (C-vitamin) azért teszek bele, mert megóvja az oxidációtól (barnulástól) és tartósítja.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.