2013. március 25.

Brie sajttal töltött krumpli


Napok óta viharos szél fúj és röpködnek a mínuszok... pedig kaptunk már kóstolót a tavaszból és a csillagászati tavasz kezdetén is túl vagyunk pár nappal. Így hétfőre – ha nincs vasárnapi maradék – jól jön egy pár hozzávalóból, jó fél óra alatt kész, melengető, tápláló fogás.

Hozzávalók 2 főre:
2 közepes méretű krumpli
1 tk dijoni mustár
10 dkg brie sajt
4 vékony szelet füstölt húsos szalonna
só, frissen őrölt bors
kevés vaj, vagy olívaolaj, a sütőtál kikenéséhez
a tálaláshoz:
friss kakukkfű
2-3 evőkanál tejföl, amiben elkeverek egy gerezd zúzott fokhagymát

A krumplit megmosom és enyhén sós vízben majdnem puhára főzöm. Hagyom kicsit hűlni, hosszában elfelezem és egy kiskanállal, vagy karalábévájóval üreget készítek a minden fél krumpliba, majd egy kivajazott sütőtálba sorakoztatom őket. A brie sajt darabot negyedelem, mindegyik negyedet betekerem egy vékony szelet húsos szalonnába.  A kivájt krumplikat kikenem a dijoni mustárral, betöltöm egy-egy darab szalonnába tekert sajttal, tekerek rájuk borsot és betolom a 200 fokra előmelegített sütőbe. Addig sütöm, míg a sajt kicsit megolvad, a szalonna meg megpirul (ez kb 12-15 perc). Friss kakukkfűvel díszítve, fokhagymás tejföllel tálalom.