2013. március 24.

Dang-Muoi vietnámi étterem

Pénteken ebédidőben tértünk be az Ernő utcába, a Józsefvárosi piac legendás vietnámi büféjének tulajdonosai által üzemeltetett Dang-Muoi étterembe. Számomra megnyugtató, mert autentikus konyhára utal, ha egy vietnámi étterembe vietnámiak is járnak ebédelni. Sokan csak egy pho levesre ugranak be, a kiszolgálás gyors, a tulajok kedvesek, mosolygósak és szerények, odaadással és alázattal végzik a dolgukat.

A welcome drink természetesen zöld tea volt, olyan apró csészékben felszolgálva, amekkorában itthon pálinkával koccintunk. Alig, hogy lenyeltük az utolsó korty teát, érkezett egy adag vietnámi lángos, mely kinézetre leginkább a spanyol churrosra hajaz, íze alapján nekem leginkább a tempura tésztájára hasonlít. Magában is elrágcsálnám, de sokkal jobb a kultikus ph bò-ba, a vietnámiak nemzeti levesébe mártogatva. 


A tűzforrón tálalt ízes marhahúslevesben igen gazdag a levesbetét. Tele van selymes rizstésztával, (rengeteg) hajszálvékonyra szeletelt marhahús csíkokkal, hagymával, újhagymával, citromfűvel, korianderrel. Citrommal (lime-al) és chilivel kedvemre ízesítve lesz olyan, amilyennek szeretem a pho-t.


Az adag hatalmas! Majdnem biztos voltam benne, hogy ekkora adag után másra már rá sem tudok nézni, de nem tudtam ellenállni a „nem rán”-nak, a legjobb vietnámi tavaszi tekercsnek, amit eddig ettem. 


A töltelékben darált sertéshús, üvegtészta, karalábé és babcsíra, a tradicionális rizstésztába tekerve és ropogósra sütve. Semmi „tucsog az olajban” érzés, az állaga tökéletes és a hozzá kínált mártogatóssal egyenesen abbahagyhatatlan. Legközelebb megkóstolom a vt xào cay-t (csípős sült kacsát), a đùi ếch satế-t  (sült fűszeres békacombot), a nm su hào-t (karalábésalátát), vagy a tht ln rán ngũ v hương-ot (ropogósra sült ötfűszeres sertést), azt hallottam, mind, mind kiváló. A méregerős vietnámi kávétól csak az édessége tart vissza és egyszer lehet, hogy rászánom magam a bizarr kinézetű, állítólag finom, de mindenképp jópofa, tápióka gyöngyös bubble tea elfogyasztására is.


Az árak barátságosak, a hatalmas adag pho levest, vagy 3 db tavaszi tekercset egy ezresért kapunk. Ha vietnámi ételre támad kedvem Pesten, ide megyek legközelebb is.

Dang Muoi vietnámi étterem
1092 Budapest, Ernő u. 30.
asztalfoglalás: +36303416628