2013. március 14.

Fokhagymás, chilis, korianderes garnéla spagettivel


Az utóbbi időben – gyakori halkereskedés látogatással fűszerezett Pesti utaknak köszönhetően – többször is terítékre került a fokhagymás, chilis, korianderes garnéla spagettivel. 30 perces fogás még akkor is, ha nem tisztított garnéla farokból készül. Kezdő és/vagy finnyás konyhatündérek mindenképp válasszák a konyhakész fajtát, aki mégis a páncélos mellett dönt, de nem tudja, mit is kezdjen vele, annak itt egy pucolási útmutató.

Hozzávalók 4 főre:
500 g spagetti
4 ek olívaolaj
1 szelet (házi) füstölt sonka (4-5 dkg)
8 gerezd fokhagyma
1-2 db friss, piros chili
400 g óriás garnéla farok
1 dl száraz rozé
2 dl tejszín
5-6 dkg frissen reszelt parmezán
tengeri só és frissen őrölt bors
1 csokor friss korianderzöld
fél citrom frissen facsart leve és reszelt héja

Felteszem forrni a spagetti vizét, alaposan megsózom, majd ha már lobogva forr, „al dente”-re (azaz „fogkeményre”, haraphatóra) főzöm meg a tésztát, közben mindent mást előkészítek: felaprítom a sonkát, a chilit, a fokhagymát és a koriander zöldjét, lereszelem a parmezánt meg a citrom héját, kifacsarom a citrom levét.  Amikor beteszem a tésztát főni, akkor készítem el a „mártást”, így nem fenyeget a veszély, hogy a garnéla túlkészül. Egy méretes serpenyőben vagy wokban (amiben majd a kifőtt tészta is belefér) a nagyon apróra vágott sonkát kicsit megpirítom az olívaolajon, nem épp pörcösre, mert csak az a cél, hogy megízesítse az olajat. Hozzáadom a fokhagymát, kevergetem, 1 perc múlva mehet hozzá a chili (ha bitang erősen szeretjük, nem kell kimagozni, kierezni, csak felszeletelni), majd hozzáadom a garnélát. Ha közepes méretűek, egyben hagyom, ha nagyobbak, inkább centis darabokra felaprítom, így jobban eloszlanak a mártásban. Maximum 2 perc kell neki kevergetve, nem érdemes tovább sütni, mert rágóssá válhat. Ráöntöm a bort, ha kicsit elforrt, hozzáadom a tejszínt, beleolvasztom a parmezánt, ízesítem sóval, borssal, reszelt citromhéjjal és a citrom levével, majd kicsit beforralom és jól összekeverem a közben kifőtt és leszűrt  tésztával. Elzárom a tüzet, hagyom 1-2 percig, hogy a spagetti magába szívja az ízeket, majd belekeverem a koriander zöldet és tálalom. A kagylós tészta mellett  ez a kedvenc tengeri herkentyűs „gyorskajánk”.

Nincsenek megjegyzések: