Az utóbbi időben – gyakori halkereskedés látogatással
fűszerezett Pesti utaknak köszönhetően – többször is terítékre került a fokhagymás, chilis, korianderes garnéla spagettivel. 30
perces fogás még akkor is, ha nem tisztított garnéla farokból készül. Kezdő
és/vagy finnyás konyhatündérek mindenképp válasszák a konyhakész fajtát, aki
mégis a páncélos mellett dönt, de nem tudja, mit is kezdjen vele, annak itt egy pucolási útmutató.
Hozzávalók 4 főre:
500 g spagetti
500 g spagetti
4 ek olívaolaj
1 szelet (házi) füstölt sonka (4-5 dkg)
8 gerezd fokhagyma
1-2 db friss, piros chili
400 g óriás garnéla farok
1 dl száraz rozé
2 dl tejszín
5-6 dkg frissen reszelt parmezán
tengeri só és frissen őrölt bors
1 csokor friss korianderzöld
fél citrom frissen facsart leve és reszelt héja
Felteszem forrni a spagetti vizét, alaposan megsózom,
majd ha már lobogva forr, „al dente”-re (azaz „fogkeményre”, haraphatóra) főzöm
meg a tésztát, közben mindent mást előkészítek: felaprítom a sonkát, a chilit,
a fokhagymát és a koriander zöldjét, lereszelem a parmezánt meg a citrom héját,
kifacsarom a citrom levét. Amikor beteszem a
tésztát főni, akkor készítem el a „mártást”, így nem fenyeget a veszély, hogy a
garnéla túlkészül. Egy méretes serpenyőben vagy wokban (amiben majd a kifőtt
tészta is belefér) a nagyon apróra vágott sonkát kicsit megpirítom az
olívaolajon, nem épp pörcösre, mert csak az a cél, hogy megízesítse az olajat.
Hozzáadom a fokhagymát, kevergetem, 1 perc múlva mehet hozzá a chili (ha bitang
erősen szeretjük, nem kell kimagozni, kierezni, csak felszeletelni), majd hozzáadom
a garnélát. Ha közepes méretűek, egyben hagyom, ha nagyobbak, inkább centis
darabokra felaprítom, így jobban eloszlanak a mártásban. Maximum 2 perc kell
neki kevergetve, nem érdemes tovább sütni, mert rágóssá válhat. Ráöntöm a bort,
ha kicsit elforrt, hozzáadom a tejszínt, beleolvasztom a parmezánt, ízesítem sóval,
borssal, reszelt citromhéjjal és a citrom levével, majd kicsit beforralom és jól összekeverem a közben kifőtt és leszűrt tésztával. Elzárom a tüzet, hagyom 1-2 percig, hogy a spagetti magába
szívja az ízeket, majd belekeverem a koriander zöldet és tálalom. A kagylós
tészta mellett ez a kedvenc tengeri
herkentyűs „gyorskajánk”.