2013. március 11.

Tejfölös, sajtos pogácsa



Az überkedvenc, mely mindig elfogy még langyosan.

Hozzávalók:
fél kg liszt
25 dkg vaj
2 tojássárgája
3 dkg élesztő
2 dl tejföl
1 dl tej
1 dkg cukor
reszelt sajt a tetejére

Az élesztőt felfuttatom a langyos, cukros tejben. A vajat összemorzsolom a liszttel, hozzáadom az élesztőt és a többi hozzávalót, összegyúrom, majd letakarva, fél órát pihentetem. Kinyújtom és háromba hajtom, 20 percig pihentetem, majd még háromszor megismétlem a hajtogatást és 20 perces pihentetést. Az utolsó pihentetés után ujjnyi vastagra kinyújtom, tetejét berácsozom, kiszaggatom, megszórom a tetejét reszelt sajttal, sütőpapíros tepsire helyezem és 10-12 percig pihentetem, hogy sülés közben ne dőljenek el a pogácsák.
170 Celsius-fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm.

Horváth Ilona recept.

13 megjegyzés:

gionetta írta...

Ebből párat, most így! Vagy reggel! :-))

Gabojsza írta...

Bármikor! :-)

Okki írta...

Nálunk is elfogy pikk-pakk, nagyon szeretjük. :)

Viktoria írta...

Reggel olvastam a bejegyzést, egész nap ezen járt az agyam :-))) most indulok megcsinálni

Gabojsza írta...

Ismerem az érzést...:-) Jó sütést!

gionetta írta...

Ma megsütöttem. Amikor nekiláttam, ej, de ismerősnek tűnt a tészta, az íze, az állaga. Rögtön tudtam, ez a nagymamám tejfölös pogácsája! És fent is van a blogomon. :-)) Kicsit nagyobbra szaggattam, hogy holnapra legyen tízórai a suliba, munkahelyre. No ez tévedés volt! ;-))

Viktoria írta...

Jelentem, finom lett. A vajjal csaltam, puhán-majdnemfolyósan tettem bele, nem morzsolósan, a tészta állaga más lett, de gyúrható-nyújtható lett. A tojás a tésztájában kell egyébként vagy a tetejére kenni? Én beletettem, és egy plusz sárgával kentem.

Gabojsza írta...

A tojás a tésztájába kell, a tetejét nem kentem.

Névtelen írta...

Ez is most sül nálam!
A gyökérkenyered pedig reggel sült és finom!
Üdv,
Mariann

Névtelen írta...

Ez is most sül nálam!
A gyökérkenyered pedig reggel sült és finom!
Üdv,
Mariann

Névtelen írta...

Szeretnek egy adagot sutni Husvetra, nagyon gusztanak tunnik. Hany napig all frissen?
Udv,
Nora

nesztelenke írta...

Szerintem előző este süsd meg. :)

Gabojsza írta...

Aznap amikor sütöd a legfinomabb, másnap már másnapos pogácsa :-) Ez nem a sós stangli fajta, ami napok múltán is ugyanolyan jó, mint frissen...