Már megint batáta. Mert szeretjük, mert finom, mert
sokoldalúan elkészíthető, mert szezonja van és nem utolsó sorban itt terem a szomszéd megyében.
Péntek este tavaszköszöntő vacsorát ültünk a barátainkkal, oda vittem húsmentes alternatívaként a batátás zöldségpogácsát. Ott nem burgerként ettük, csak magában, salátákkal, de főzelék feltétnek is adnám, vagy kis golyókká formázva party fasírtnak, ám zsemlébe pakolva, zöldségekkel, mártással egy laktató fogás.
Péntek este tavaszköszöntő vacsorát ültünk a barátainkkal, oda vittem húsmentes alternatívaként a batátás zöldségpogácsát. Ott nem burgerként ettük, csak magában, salátákkal, de főzelék feltétnek is adnám, vagy kis golyókká formázva party fasírtnak, ám zsemlébe pakolva, zöldségekkel, mártással egy laktató fogás.
Hozzávalók 4 főre:
1 méretes batáta
negyed gumó zeller
1 kiméretű paszternák
1 sárgarépa
1 kis méretű cékla
arasznyi darab póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
csicseriborsó és/vagy kukoricaliszt
1 tojás
só és frissen őrölt bors
só és frissen őrölt bors
fűszerek tetszés és ízlés szerint (nálam őrölt gyömbér,
római kömény, chilipehely, őrölt koriander, szerecsendió
zsemlemorzsa (legközelebb
panko morzsát használok)
kevés olívaolaj
továbbá: zsemle, sajt,
radicchio/spenót (vagy tetszés szerinti zöldsaláta), hagyma szeletek, remoulade
mártás/majonéz/zöldfűszeres joghurt mártás (ízlés szerint), illetve ki mit
szeret a burgerébe tenni
Elkészítem a batátás zöldségpogácsát: a gyökérzöldségeket
meghámozom és lereszelem a reszelő nagy lyukú oldalán (ilyenkor vagyok hálás,
hogy van reszelőgép, mert pillanatok alatt megvagyok nagy mennyiséggel is). A
pórét felaprítom és megdinsztelem 1-2 evőkanál olívaolajon, hozzáadom az aprított fokhagymát, majd egy perc múlva hozzáadom a lereszelt zöldségeket.
Kevergetve roppanósra párolom, akkor jó, ha van még mit harapni rajtuk. Hagyom
hűlni, majd belekeverem a csicseriborsó és/vagy kukoricalisztet, a tojást és a
fűszereket. Nagyobb golyókat formázok a
masszából, majd ellapítom őket és (zsemle, de inkább panko) morzsába
hempergetem.
Sütőpapíros tepsire helyezve, pici olívaolajjal
megspriccelve 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt (félidőben megfordítva) szép
pirosra sütöm, majd a többi hozzávalóval zsömlébe halmozva magában, vagy
salátával tálalom.