2013. március 12.

Batátás vega burger


Már megint batáta. Mert szeretjük, mert finom, mert sokoldalúan elkészíthető, mert szezonja van és nem utolsó sorban itt terem a szomszéd megyében.
Péntek este tavaszköszöntő vacsorát ültünk a barátainkkal, oda vittem húsmentes alternatívaként a batátás zöldségpogácsát. Ott nem burgerként ettük, csak magában, salátákkal, de főzelék feltétnek is adnám, vagy kis golyókká formázva party fasírtnak, ám zsemlébe pakolva, zöldségekkel, mártással egy laktató fogás.

Hozzávalók 4 főre:
1 méretes batáta
negyed gumó zeller
1 kiméretű paszternák
1 sárgarépa
1 kis méretű cékla
arasznyi darab póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
csicseriborsó és/vagy kukoricaliszt
1 tojás
só és frissen őrölt bors
fűszerek tetszés és ízlés szerint (nálam őrölt gyömbér, római kömény, chilipehely, őrölt koriander, szerecsendió
zsemlemorzsa  (legközelebb panko morzsát használok)
kevés olívaolaj
továbbá:  zsemle, sajt, radicchio/spenót (vagy tetszés szerinti zöldsaláta), hagyma szeletek, remoulade mártás/majonéz/zöldfűszeres joghurt mártás (ízlés szerint), illetve ki mit szeret a burgerébe tenni

Elkészítem a batátás zöldségpogácsát: a gyökérzöldségeket meghámozom és lereszelem a reszelő nagy lyukú oldalán (ilyenkor vagyok hálás, hogy van reszelőgép, mert pillanatok alatt megvagyok nagy mennyiséggel is). A pórét felaprítom és megdinsztelem 1-2 evőkanál olívaolajon, hozzáadom az aprított fokhagymát, majd egy perc múlva hozzáadom a lereszelt zöldségeket. Kevergetve roppanósra párolom, akkor jó, ha van még mit harapni rajtuk. Hagyom hűlni, majd belekeverem a csicseriborsó és/vagy kukoricalisztet, a tojást és a fűszereket.  Nagyobb golyókat formázok a masszából, majd ellapítom őket és (zsemle, de inkább panko) morzsába hempergetem.
Sütőpapíros tepsire helyezve, pici olívaolajjal megspriccelve 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt (félidőben megfordítva) szép pirosra sütöm, majd a többi hozzávalóval zsömlébe halmozva magában, vagy salátával tálalom.