2013. március 4.

Lillafüredi füstölt pisztráng krém és kaviár


Nem voltam egy kaviár-rajongó. Eddig. Minden bizonnyal még nem volt szerencsém jó minőségű kaviárhoz (kivéve ezt, de lássuk be, anyagilag nem gyakran engedhetjük meg maguknak). A fordulat nemrég következett be, mikor volt szerencsém megkóstolni a lillafüredi pisztrángtelep frissen fejtett pisztráng kaviárját. Elvesztem.


Az alábbi fogás egy ünnepi vasárnapi ebéd előétele volt. Bármikor megismételném és boldogít a tudat, hogy bármikor meg is ismételhetem, mert ha sikerül logisztikailag megoldani a beszerzést, az alapanyag anyagilag nem dönt romba:-)  
A pisztrángot, amiből a krémet készítettem, a pár nappal ezelőtt 80.-ik születésnapját ünneplő lillafüredi pisztrángtelepen nevelték a keltetéstől 2 évig, míg elérte a megfelelő, „vágási” súlyt, majd 12 féle fűszerből készült páclében pácolták és hideg füstön, bükkfahasábon, fűrészporon aranysárgára füstölték ugyanott. A hal húsa feszes maradt, az íze pedig hmmm… mindenkit arra bíztatok, kóstolja meg!


Lillafüredi füstölt pisztrángkrém

Hozzávalók:
1 lillafüredi füstölt pisztráng
250 g mascarpone
200 g natúr sajtkrém
1 mokkáskanál tejszínes, reszelt torma
1 kis salotta hagyma, aprítva
frissen őrölt bors
fél citrom reszelt héja
ízlés szerint frissen facsart citromlé


A pisztráng bőrét lefejtem, kifilézem a halat és késes robotgépben összedolgozom a többi hozzávalóval. Akinek macerás a filézés, vegyen egyből lillafüredi füstölt pisztráng halfilét. 
A krémet pirítósra kenve, főtt tojásfehérjébe töltve, vagy kis előételes tálkákba tálalom. Magában is isteni, de pisztráng kaviárral, jéghideg száraz pezsgővel maga a mennyország!