2013. február 27.

Gombás sült batáta

A 2013-as év gasztronómiai trendjei között előkelő helyen van továbbra is a kevesebb hús, több zöldség elv, lehetőleg helyi zöldség. A batáta (édesburgonya) eddig nem volt az a tipikus locavore termék, de hála a Dráva menti, és Szeged környéki gazdáknak, van már magyar édesburgonya, fél áron a messziről jött import termékhez képest. Nem kell többé Peruból idehozni, mert már itt is megterem, reméljük hamarosan a multi élelmiszerláncok is hazai batátát forgalmaznak az import árú helyett. Számos élettani előnye mellett, a batáta nem utolsó sorban igazán finom és sokoldalúan elkészíthető, köretként, vagy önálló fogásként. Az alábbi gombás sült batáta önállóan is megállja a helyét, de húsevőknek köretként is tálalnám.


Hozzávalók 4 főre:
5 dkg vaj, vagy 3 ek olívaolaj
fél kg barna csiperke gomba
1 karcsúbb, közepes méretű batáta
1 kis fej vöröshagyma
2 fej salotta hagyma
arasznyi póréhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
1 csokor friss petrezselyem
só, frissen őrölt bors és morzsolt majoránna

A hagymákat megpucolom, a vöröshagymát és salottát cikkekre vágom, a pórét felszeletelem, a gombákat felezem (a nagyobbakat negyedelem), a petrezselymet felaprítom, a fokhagymát lereszelem.A batátát meghámozom és vékonyan felszeletelem. Egyszemélyes sütőtálkákat (vagy egy nagyobbat) kivajazok.
Egy serpenyőben felolvasztom a maradék vajat (vagy olajat hevítek), és megdinsztelem rajta a hagymákat, majd hozzáadom a fokhagymát és a gombát. Sózom (ha a hagymát sózom meg, könnyebben puhul), borsozom, megszórom majoránnával, hagyom, hogy elfője a levét, majd zsírjára pirítom. Belekeverem az aprított petrezselymet, felöntöm a tejszínnel és kicsit beforralom. Elosztom a kivajazott tálkákban, a tetejüket kirakom a batáta szeletekkel és betolom a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe, 25-30 percre.

Az idei év gasztronómiai trendjeiről és az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó főzési (sütési) módszerekről is szó lesz a következő hétvégén, 2013. március 1-3 között, a Papp László Budapest Sportarénában megrendezett Konyhakiállításon.  Lesznek főzőbemutatók (sztárséfekkel, sztárcukrászokkal) és mindennap nyereménysorsolás több időpontban.
Ha ti is szeretnétek ott lenni, írjátok meg a gabojsza@gmail.com e-mail címre a neveteket és február 28-án, azaz holnap kisorsolok 25 belépő jegyet a Konyhakiállításra. A levél tárgyaként “Konyhakiállítás” szerepeljen. A kisorsoltakat e-mailben értesítem, a jegyek a rendezvény egész időtartama alatt felhasználhatóak, és egy napi belépésre jogosítanak.