2013. február 6.

Csicsókás panna cotta

fotó: Bakcsy Árpád


Hozzávalók:
4 dl zsíros tejszín (30%-os)
2 dl tej (3,6%-os)
1 rúd vanília
20 dkg csicsóka
4 lapzselatin
4 dkg cukor
A tálaláshoz amaretti kekszmorzsa, lekvár és ehető virágok

A csicsókát meghámozzuk, kockára vágjuk, vízben puhára főzzük, majd pürésítjük.
A vanília rudat kettévágjuk, kikaparjuk a magvait és a rúddal együtt a tejhez adjuk, felforraljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, ha felforrt levesszük a tűzről és hozzáadjuk a csicsókapürét. Hagyjuk 10-15 percig pihenni, majd leszűrjük, a csicsókát szitán átpasszírozzuk, majd a csicsókás-tejszínes alapba belekeverjük a beáztatott, kinyomkodott zselatinlapokat és kevergetjük, amíg felolvadnak.
Tálaló poharak aljára morzsolunk 1-2 amaretti kekszet, kanalazunk rá egy kis lekvárt, majd majd ráöntjük a csicsókás alapot és a hűtőben megdermesztjük. Ehető virággal díszítve tálaljuk.

Fenti receptem a Magyar Konyha Magazin 2012-es január-februári számában jelent meg.