2013. február 18.

Zakuszkás, sajtos pite


Hozzávalók:
friss leveles tészta
sajt

Nagyobb piteformához 2 guriga leveles tészta kell, kisebbhez elég egy.  
A leveles tésztát letekerem, ezúttal nincs szükség a sütőpapírra, amire feltekerve árulják. Kivágok a tésztából egy kb. másfél cm-el nagyobb, és egy cm-el kisebb kört, mint a piteformám. A nagyobbikat beleigazítom a piteformába. Teleszórom sajtkockákkal (bármilyen jól olvadó sajt megteszi, én most Président Raclette sajtot használtam). Kanalazok rá zakuszkát, annyit, hogy majdnem tele legyen a piteforma. A kisebbik tésztakörön átgázolok a rácsozó gurigámmal, ettől – kicsit széthúzva - lesz olyan  rácsos mintás a tészta, mint a pitém teteje. A rácsot ráigazítom a pite tetejére, a sodrófát végiggörgetem a piteforma szélén, ezzel levágom a tészta fölösleget.
Betolom a 200 fokra előmelegített sütőbe és aranybarnára sütöm (a sütési idő leginkább a piteforma nagyságától függ). Langyosan tálalom.

A leeső tésztamaradékot többé-kevésbé szabályos csíkokra vágom, sütőpapíros tepsire teszem, megkenem tojással, kicsit megsózom (hogy valami íze legyen), megszórom szezámmaggal és megsütöm a pitével együtt.