2013. február 7.

Gránátalmás, kókuszos paszternák püré zsályás pulykasülttel

fotó: Bakcsy Árpád


Hozzávalók:
(4 főre)
A püréhez:
80 dkg paszternák
1 liter zöldség-, vagy húsalaplé
80 ml kókusztej
fél vaníliarúd
só és frissen őrölt rózsabors

A zsályás pulykasülthöz:
80 dkg pulykamell filé
2-3 evőkanál olívaolaj
70 g vaj
2 gerezd fokhagyma
1 dl száraz rozé bor
8-10 friss zsálya levél
só és frissen őrölt bors

A tálaláshoz: fél gránátalma magjai és kevés korianderzöld

A paszternákot meghámozzuk, felszeleteljük és a zöldség-, vagy húsalaplében puhára főzzük. Leszűrjük, a főzőlé egy részét megtartjuk. A paszternákot összeturmixoljuk a kókusztejjel, belekeverjük a fél vaníliarúd kikapart magvait, ízesítjük sóval, rózsaborssal. Ha túl sűrű lenne, igazítunk az állagán egy kevéssel a félretett főzőléből.

A pulykamellet 6 órára 6%-os sóoldatba merítjük (1 liter vízben feloldunk 60 g sót), majd 1 órára jeges vízben pihentetjük, ettől különösen szaftos lesz, ha nem sütjük túl.
Leszűrjük, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, felszeleteljük, ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal.
Egy méretes serpenyőben összemelegítünk 50 g vajat 2-3 evőkanálnyi olívaolajjal, beletesszük a késsel szétlapított fokhagyma gerezdeket, majd 1-2 perc elteltével kivesszük a fokhagymát és beletesszük a húst, meg a zsálya leveleket. Oldalanként 3-4 percig sütjük, kivesszük és alufóliával letakarva pihentetjük, melegen tartjuk. A serpenyőbe öntjük a bort, fakanállal fellazítjuk a letapadt ízes pörcöket, majd beleolvasztjuk a maradék vajat és hagyjuk a bort elforrni, az ízeket összesímúlni.

Tálaláskor a sültet meglocsoljuk a szafttal, a paszternák pürére tekerünk egy kevés rózsaborsot, megszórjuk gránátalma maggal és kevés, friss koriander zölddel.

Fenti receptem a Magyar Konyha Magazin 2012-es márciusi számában jelent meg és 2013-ban megnyertem vele a Rosalia receptversenyt sós/főétel kategóriában.