2013. február 8.

Valentin napi cékla „ravioli”


Akinek inge, vegye magára. Mármint a Valentin napozást. Én nem viszem túlzásba, de Bálint napon ÉP biztosan  kap valami szívecske alakú tányérra valót.  Például céklából.
Lényegében ugyanúgy készül, mint a cékla mille feuille (ejtsd: milj-följ), de ez nem sima, mezei bíbor céklából, hanem az igen dekoratív Chioggia fajtából, melyet legjobb nyersen használni, mert hőkezelés hatására épp a lényege, a csíkossága veszik el.

Hozzávalók:
nyers Chioggia cékla
10 dkg friss kecskesajt
2 újhagyma, nagyon apróra vágva
pár szál friss petrezselyemzöld
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1-2 kis gerezd fokhagyma, reszelve
só, frissen őrölt bors
a tálaláshoz pár csepp balzsamecet és friss kakukkfű (opcionális)

A céklát meghámozom és mandolinnal (a szeletelő alkalmatosság, nem a hangszer) vékonyra felszeletelem, majd csillag és szív alakú süti kiszúróval megformázom. A friss kecskesajtot késes aprítógépben krémesre keverem a zöldfűszerrel, újhagymával, fokhagymával, sóval, borssal, olívaolajjal, majd a céklaszeletek közé rétegezem.
Pár csepp olívaolajjal és balzsamecettel meglocsolva, friss kakukkfűvel díszítve tálalom.