Akinek inge, vegye magára. Mármint a Valentin napozást.
Én nem viszem túlzásba, de Bálint napon ÉP biztosan kap valami szívecske alakú tányérra valót. Például céklából.
Lényegében ugyanúgy készül, mint a cékla mille feuille (ejtsd: milj-följ), de ez nem sima, mezei bíbor céklából, hanem az igen dekoratív Chioggia fajtából, melyet legjobb nyersen használni, mert hőkezelés hatására épp a lényege, a csíkossága veszik el.
Lényegében ugyanúgy készül, mint a cékla mille feuille (ejtsd: milj-följ), de ez nem sima, mezei bíbor céklából, hanem az igen dekoratív Chioggia fajtából, melyet legjobb nyersen használni, mert hőkezelés hatására épp a lényege, a csíkossága veszik el.
Hozzávalók:
nyers Chioggia cékla
10 dkg friss kecskesajt
2 újhagyma, nagyon apróra vágva
pár szál friss petrezselyemzöld
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1-2 kis gerezd fokhagyma, reszelve
só, frissen őrölt bors
a tálaláshoz pár csepp balzsamecet és friss kakukkfű
(opcionális)
A céklát meghámozom és mandolinnal (a szeletelő
alkalmatosság, nem a hangszer) vékonyra felszeletelem, majd csillag és szív alakú
süti kiszúróval megformázom. A friss kecskesajtot késes aprítógépben krémesre
keverem a zöldfűszerrel, újhagymával, fokhagymával, sóval, borssal,
olívaolajjal, majd a céklaszeletek közé rétegezem.
Pár csepp olívaolajjal és balzsamecettel meglocsolva, friss
kakukkfűvel díszítve tálalom.