2013. február 11.

Gyömbéres sült batáta


A vasárnapi ebédünk főszereplője ezúttal nem a maga nemében tökéletes, 36 órán át vákuumban készült szarvashús volt, hanem a köretként készített gyömbéres, fűszeres sült batáta. Annyira ízlett, hogy nem tudtunk betelni vele és késő délután sütnöm kellett még egy adaggal vacsorára, amikor már hús nélkül élveztük.
A batáta (más néven édesburgonya) bármily meglepő, nincs rokonságban sem a burgonyával, sem a csicsókával, a hajnalkafélék családjába tartozó, trópusi Amerikában őshonos növény, aminek a gyökerét fogyasztjuk. Pár éve Magyarországon is termesztik a Dráva menti területeken és Szeged környékén. Reméljük, hamarosan jobban elterjed és a hazai batáta kiszorítja a hipermarketek polcairól a dupla áron kínált import árút.

A gumószerűen megvastagodott húsos batáta-gyökér szénhidrátban és béta-karotinban
gazdag élelmiszer, mely értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne, C-vitamin tartalma figyelemre méltó, 15-30 mg/100g, és a többi zöldségféléhez viszonyítva sok (1,5-2 g /100g) fehérje található benne.
Fogyasztása előnyös a magas vérnyomás betegség kezelésében, magas növényi rost tartalma védelmet nyújthat a vastagbélrák kialakulása ellen. Magas a szénhidrát, fehérje, A, B, C-vitamin tartalma, viszont a glikémiás indexe alacsony, ezért ideális tápláléka a 2-es típusú cukorbetegeknek, gyakori fogyasztása véd az elhízás ellen, a fogyókúrázóknak is ideális táplálék. És nem utolsó sorban igazán FINOM! Nyersen is.

Hozzávalók:
hámozott, szeletelt batáta
nagy szemű tengeri só és frissen őrölt bors
füstölt paprika (pimenton de la vera picante)
barna nádcukor
őrölt gyömbér
reszelt citromhéj
citromlé
mandarinos olívaolaj

Mennyiségeket nem írok, mert nem mindegy, hogy önmagában, vagy köretként fogyasztjuk. A gumók elég méretesek, azt tapasztaltam, hogy 1 gumó 2-3 főre elegendő, ha köretnek fogyasztjuk. Ha önálló fogásnak szánjuk, számoljunk a duplájával.

A batátát meghámozom és kb 2 mm vastagon felszeletelem, a szeleteket elfelezem és pár csepp olívaolajjal kikent (egyszemélyes, vagy nagyobb) sütőtálba sorakoztatom. Megszórom tengeri sóval, tekerek rá borsot, szórok rá egy csipet csípős füstölt paprikaport (akár el is hagyható, vagy helyettesíthető őrölt chilivel, vagy cayenne borssal), őrölt gyömbért, kevés nádcukrot, reszelek rá citromhéjat és meglocsolom a citrom levével, meg egy kevés mandarinos olíva olajjal (a sima olívaolaj is jó). Betolom a 180 C-fokra előmelegített sütőbe 25-30 percre, ezalatt a batáta megpuhul, a szeletek szélei szépen karamellizálódnak, a végeredmény pedig abbahagyhatatlan. Próbáljátok ki!