Aki követ Facebookon, tudja, hogy szerdánként-szombatonként
piacra járok és erre rendszeresen másokat is buzdítok. A piac az egyik legjobb
lehetőség arra, hogy nyomon tudjuk követni honnan is származnak a hazavitt
élelmiszerek – már ha kistermelőktől vásárolunk, nem olyan árustól, aki
hajnalban felmegy a nagybanira, bevásárol, majd ott árulja a kis helyi piacon a külföldi portékát. Évek óta „élharcosa” vagyok a vegyünk-együnk helyi
terméket, mert ezzel nem csak magunknak teszünk jót, hanem annak a
kistermelőnek a megélhetését is segítjük, aki pld. megtermeli kertjében a
zöldséget, és kiviszi a piacra.
Örömmel tudatom, hogy 2013 március 2-től új
termelői vásár indul Budapesten, a
Közös Piac – Közösségi Termelői Vásár,
az Akvárium Klubban
(1051. Budapest, Erzsébet tér)
A szervezők felhívása:
A Közös Piac 2013 tavaszától minden második szombaton
várja az egészséges és megbízható forrásból származó termelői finomságokra
vágyó érdeklődőket.
Lesz minden, ami szem-szájnak ingere, zöldség, gyümölcs,
lekvár, süti, fűszerek, és még sok-sok odaadó figyelemmel és szeretettel
készült finomság!
A Közös Piac szervezői számára a cél az, hogy minél
többen helyi termelőktől és megbízható forrásból vásároljanak. A piacon
kizárólag egészséges ételeket, finomságokat lehet beszerezni, tartósítószerek,
káros növényvédő-szerek és manipulált gének nélkül.
A vásárra olyan hazai kistermelők, őstermelők és kis
manufaktúrák jelentkezését várjuk, akik ellenőrzött forrásból származó,
minőségi alapanyagokból készülő ételkülönlegességeket, saját termesztésű
zöldséget, gyümölcsöt, fűszereket és más finomságokat (a sajttól, a teán
keresztül, a csokiig)kínálnak az érdeklődők számára. Ezen kívül várjuk
virágosok, de akár konyhai felszereléseket készítők jelentkezését is.
A jövőben két heti rendszerességű vásárral azt szeretnénk
elérni, hogy a piacra járás ne csupán egészséges, finom és megbízható forrásból
származó hozzávalók beszerzését jelentse, hanem közösségi élményt teremtve
szórakozást is nyújtson a vásárlóknak. Olyan eseményt szeretnénk létrehozni,
ahol a látogató a zöldségek, gyümölcsök, sajtok mellett finom falatokat,
ételkülönlegességeket is talál, eközben pedig megismeri Magyarország
legkreatívabb termelőit is.
Termelői részvételi díj: 3500 Ft
Jelentkezés február 20-ig: kozospiac@mentha.hu